Τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής 1,2 δισ.

Τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής 1,2 δισ.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής με στόχο τη στήριξη κυρίως των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού. 

Ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, περίπου 1,2 δισ. ευρώ, θα είναι ανοιχτός σε περισσότερες επιχειρήσεις ώστε να καλυφθούν όλοι οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου (καταλύματα κ.ά.) καθώς και όσοι δραστηριοποιούνται σε περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση του κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα θα εστιάζει και σε αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς ταμειακή μηχανή. Ωστόσο, για να λάβουν το χαμηλότοκο δάνειο θα πρέπει να ασκούν εποχική δραστηριότητα, δηλαδή να αντλούν πάνω από το 50% των εσόδων τους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Οσες επιχειρήσεις ενταχθούν στον τρίτο κύκλο και απασχολούν προσωπικό θα έχουν υποχρέωση να μην προχωρήσουν σε απολύσεις τουλάχιστον μέχρι και τον Δεκέμβριο. 

Οπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, οι επιχειρήσεις θα μοιραστούν ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ θα είναι στοχευμένη για να καλύψει και τις τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς θα ληφθεί υπόψη και ο τζίρος των επιχειρήσεων για το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου.

Επίσης, θα επιτρέπεται η συμμετοχή και για όσους έχουν ήδη εκταμιεύσει δάνειο κατά τις δύο πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ωστόσο τα ποσά που έχουν πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα αφαιρούνται από το ποσό που θα προκύπτει με βάση τον μαθηματικό τύπο και θα μπορεί να καταβάλλεται μόνο η διαφορά.

Από τον πρώτο και δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν καταβληθεί συνολικά 1,861 δισ. ευρώ. Με τον τρίτο κύκλο, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, η ρευστότητα των επιχειρήσεων ενισχύεται συνολικά, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, με 3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ύψος του ελάχιστου δανείου διαμορφώνεται σε:

• 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο και δεν διέθεταν ταμειακή μηχανή κατά την 1η Ιουνίου.

• 4.000 ευρώ αν απασχολούσαν 1-5 εργαζομένους.

• 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 απασχολουμένους.

• 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21-50 άτομα.

• 30.000 ευρώ για πάνω από 50 εργαζομένους.

• Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Επιτόκιο

• Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,94% ετησίως.

• Για το χρονικό διάστημα έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οποιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.

• Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης αρχίζει να επιστρέφεται (από 1/2022 δηλαδή) σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία ημέρα του μήνα. Με άλλα λόγια, η εξόφληση θα εκτείνεται έως τα μέσα του 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή