Νέα «επίθεση» στην Κίνα υπόσχεται ο Τραμπ στους ψηφοφόρους του

Νέα «επίθεση» στην Κίνα υπόσχεται ο Τραμπ στους ψηφοφόρους του

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανερχόμενος στη θεματολογία και τη ρητορική του εμπορικού και τεχνολογικού πολέμου δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε χθες για «αποσύνδεση» της αμερικανικής οικονομίας από την Κίνα. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μπροστά από τον Λευκό Οίκο, με αφορμή την Ημέρα Εργασίας, ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε το μήνυμά του με τον ισχυρισμό πως η Αμερική γνωρίζει αυτόν τον καιρό «την ταχύτερη ανάπτυξη στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών». 

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε θέσει την Κίνα στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016. Τώρα επιχειρεί να επαναλάβει κάτι αντίστοιχο, υποσχόμενος στους ψηφοφόρους περαιτέρω σκλήρυνση της πολιτικής του στο εμπόριο με τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο. Χαρακτήρισε, έτσι, «ενδιαφέρουσα έννοια» την «αποσύνδεση» των δύο οικονομιών. Οπως τονίζει το σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, τον όρο «αποσύνδεση» χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι την τελευταία δεκαετία για να αναφερθούν στο ενδεχόμενο μόνιμης διακοπής των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. 

«Αν δεν είχαμε δοσοληψίες με την Κίνα, δεν θα χάναμε δισεκατομμύρια δολάρια», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος και κάλεσε τους ψηφοφόρους να αρχίσουν να το σκέφτονται καθώς «παίρνουν τα χρήματά μας και τα δαπανούν κατασκευάζοντας αεροσκάφη, πλοία, πυραύλους και ρουκέτες».

Και βέβαια δεν σταμάτησε εκεί. Απείλησε επίσης να μπλοκάρει όσες επιχειρήσεις μεταφέρουν θέσεις εργασίας στην Κίνα και να τις εμποδίσει να συνάψουν συμβόλαια με το ομοσπονδιακό κράτος. Και δεν παρέλειψε να επαναλάβει την ίδια υπόσχεση που είχε δώσει στους Αμερικανούς ψηφοφόρους το 2016, ότι θα φέρει πίσω στις ΗΠΑ τις θέσεις εργασίας του μεταποιητικού τομέα καθώς και της εφοδιαστικής αλυσίδας. «Θα κάνουμε την Αμερική παγκόσμια υπερδύναμη του μεταποιητικού τομέα και θα δώσουμε τέλος στην εξάρτησή μας από την Κίνα μια και καλή», τόνισε και προσέθεσε πως αυτό θα γίνει είτε με την «αποσύνδεση είτε με την επιβολή εκτεταμένων δασμών», όπως έχει ήδη γίνει.

Σημειωτέον ότι μετά τις υποσχέσεις που είχε δώσει για σκληρή στάση σε ό,τι αφορά το εμπόριο με την Κίνα, στις αρχές του τρέχοντος έτους ο Τραμπ προχώρησε στην «πρώτη φάση» εμπορικής συμφωνίας με τη δεύτερη οικονομία του κόσμου. Ωστόσο, το εμπορικό έλλειμμα της υπερδύναμης από το διμερές εμπόριο με την Κίνα παρέμεινε επίμονα υψηλό. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου το εμφανίζουν να έχει αυξηθεί τον Ιούλιο κατά 1,6 δισ. δολάρια στο ιλιγγιώδες ποσό των 28,3 δισ. δολαρίων.

Τους τελευταίους μήνες στη ρητορική του ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προσθέσει την υπόσχεση πως θα καταστήσει την Κίνα υπόλογη για την καταστροφή που προκάλεσε με την πανδημία. Ολα αυτά συνοδεύονται από μια σειρά ζητημάτων που προσφέρονται για επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου κατά της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, όπως η καταστολή των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ μέχρι και τις λογιστικές προδιαγραφές για όσες κινεζικές εταιρείες είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο. 
Βολές και κατά Μπάιντεν

Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας δεν παρέλειψε, άλλωστε, να χαρακτηρίσει «πιόνι» του Πεκίνου τον αντίπαλό του και υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, και να τον κατηγορήσει πως «θα παραδώσει στην Κίνα τις θέσεις εργασίας και την οικονομική ευημερία των Αμερικανών».

Με αφορμή, άλλωστε, την Ημέρα Εργασίας υπογράμμισε πως «η αμερικανική οικονομία κατέγραψε τη μικρότερη ύφεση από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Δύσης», ενώ τόνισε πως «η άνοδος τώρα είναι θεαματική», καθώς τώρα η αμερικανική οικονομία «ανακάμπτει ταχύτατα από την πανδημία». Σημειωτέον ότι το β΄ τρίμηνο, όταν η παγκόσμια οικονομία βυθιζόταν στην πανδημία και οι περισσότερες χώρες ανέστειλαν την οικονομική δραστηριότητα, το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 9,5%. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από την ύφεση της Γερμανίας και της Βρετανίας, αλλά χειρότερο από τα αντίστοιχα σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Τα τελευταία στοιχεία φέρουν την ανεργία στις ΗΠΑ να βρίσκεται στο 8,4% και την αμερικανική αγορά εργασίας να έχει ανακτήσει περίπου τις μισές από τα 22,2 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν το δίμηνο Μαρτίου και Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή