Επιδείνωση της οικονομικής ελευθερίας στην Ελλάδα

Επιδείνωση της οικονομικής ελευθερίας στην Ελλάδα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την 92η θέση μεταξύ 162 χωρών καταλαμβάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας που καταρτίζει το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser. Στη φετινή κατάταξη –που αφορά δεδομένα του 2018- η Ελλάδα βρίσκεται επτά θέσεις πιο κάτω σε σύγκριση με πέρυσι, με τις συνολικές επιδόσεις της χώρας να συγκρίνονται με κράτη, όπως η Κολομβία και το Μαρόκο.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 χωρών με το μεγαλύτερο μέγεθος κράτους, καταλαμβάνοντας στη συγκεκριμένη υπό-κατηγορία την 149η θέση.

Πιο αναλυτικά, η κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη είναι:

  • Μέγεθος του κράτους: 149η θέση
  • Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 52η θέση
  • Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 109η θέση
  • Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 57η θέση
  • Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα: 78η θέση

Σε επίπεδο Ε.Ε. η χώρα καταλαμβάνει την τελευταία θέση, πριν από την Πολωνία, που όμως βρίσκεται 15 θέσεις υψηλότερα. Η Ελλάδα τελευταία και μεταξύ των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, καθώς η Κύπρος καταλαμβάνει τη 22η θέση, η Ρουμανία την 23η, η Αλβανία την 26η, η Βουλγαρία την 32η, η Βόρεια Μακεδονία την 71η, και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη την 82η.

Στη γενικότερη κατάταξη, το Χογκ-Κογκ παραμένει και φέτος στην πρώτη θέση, ενώ ακολουθεί η Σιγκαπούρη. Την πεντάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία συμπληρώνουν οι Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία, και η Αυστραλία.

Στον αντίποδα, οι 5 χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία στον φετινό δείκτη είναι το Ιράν, η Αγκόλα, η Λιβύη, το Σουδάν και τελευταία η Βενεζουέλα. Αυταρχικές χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και η Κούβα δεν ταξινομούνται λόγω έλλειψης δεδομένων.

Άλλες αξιοσημείωτες κατατάξεις περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ (6η) την Ιαπωνία (20ή), τη Γερμανία (21η), την Ιταλία (51η), τη Γαλλία (58η), το Μεξικό (68η), τη Ρωσία (89η), την Ινδία (105η), τη Βραζιλία (105η) και την Κίνα (124η). Να σημειωθεί ότι η Τουρκία καταλαμβάνει την 99η θέση.

 Ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας μετρά τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και οι θεσμοί των 162 χωρών του Δείκτη υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία. Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι το ΚΕΦίΜ. Πρόκειται για μια πρωτότυπη μέτρηση της οικονομικής ελευθερίας, που υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους· το κράτος δικαίου· την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα· την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο· και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή