Ανοιχτές διατηρεί η ΕΚΤ τις στρόφιγγες της ρευστότητας

Ανοιχτές διατηρεί η ΕΚΤ τις στρόφιγγες της ρευστότητας

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερή στην πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης με την παροχή άφθονης ρευστότητας παραμένει η ΕΚΤ. Στην τακτική συνεδρίασή της η Τράπεζα διατήρησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ στο -0,5%, όπως και το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αξίας 1,35 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πρόεδρος της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε πως η ΕΚΤ αναθεωρεί τώρα την εκτίμηση που είχε εκφράσει τον Ιούνιο ότι στη διάρκεια του τρέχοντος έτους η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί στο 8,7% και εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη και θα περιοριστεί στο 8%. Διατηρεί, πάντως, αμετάβλητες τις προβλέψεις της για το 2021 και το 2022. 

Αβεβαιότητα

Η κ. Λαγκάρντ παραδέχθηκε πως υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, εξαιτίας της αβεβαιότητας που περιβάλλει τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία. Οπως τόνισε, «η ισχύς της ανάκαμψης εξακολουθεί να απειλείται από έντονη αβεβαιότητα, ενώ εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον η πανδημία και κατά πόσον θα επιτύχουν οι πολιτικές ανάσχεσής της».

Για τους λόγους αυτούς διευκρίνισε πως η Τράπεζα εκτιμά ότι παραμένει αναγκαία η πολιτική στήριξης της οικονομίας και θα εξακολουθήσει να διασφαλίζει ρευστότητα στην οικονομία.

Αναφερόμενη στο θέμα των ημερών, την ανατίμηση του ευρώ που έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου τους τελευταίους πέντε μήνες, η κ. Λαγκάρντ παραδέχθηκε πως το θέμα απασχόλησε έντονα το Δ.Σ. στη διάρκεια της συνεδρίασης. Οπως τόνισε, «η εξωτερική αξία του ευρώ επηρεάζει την πορεία του πληθωρισμού». Ερωτώμενη από δημοσιογράφο κατά πόσον αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη πρόβλημα αποπληθωρισμού, η κ. Λαγκάρντ επικαλέστηκε τα στοιχεία που φέρουν τον πληθωρισμό να υποχωρεί κυρίως εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και κατ’ επέκτασιν της ενέργειας σε αντίθεση με τις τιμές των τροφίμων που έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο. Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της Τράπεζας για τον πληθωρισμό, αυτές παραμένουν αμετάβλητες στο 0,3 % για το τρέχον έτος και στο 1,0% για το επόμενο. 

Σημειωτέον ότι από την αρχή της συνεδρίασης χθες και σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, το ευρώ παρέμεινε σε ανοδική πορεία. Κυμαινόταν σε επίπεδα γύρω στο 1,189 δολ. καταγράφοντας άνοδο 0,4% και παραμένοντας κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωναν άνοδο, με εκείνες των δεκαετών της Γερμανίας να βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας και συγκεκριμένα στο 0,43%. 

Ο πληθωρισμός

Επειτα από καταιγισμό ερωτήσεων σχετικών με την εκτίναξη του ευρώ, η κ. Λαγκάρντ τόνισε επανειλημμένως την πάγια θέση της Τράπεζας, ότι η ΕΚΤ δεν θέτει στόχο καμία συγκεκριμένη ισοτιμία του ευρώ. Προσέθεσε, όμως, ότι η άνοδος του ευρώ σχετίζεται με τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, τις οποίες η Τράπεζα παρακολουθεί προσεκτικά, δεδομένου ότι ο δείκτης υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος. Παραδέχθηκε, όμως, επίσης ότι η Τράπεζα εξετάζει την προοπτική να επαναπροσδιορίσει τον στόχο της για τον πληθωρισμό και το πώς ορίζει τη «σταθερότητα των τιμών».

Η άνοδος του ευρώ

Σχολιάζοντας τη στάση της ΕΚΤ, η Σέεμα Σαχ, στέλεχος και αναλύτρια της Principal Global Investments, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι αγορές γνωρίζουν πως η ΕΚΤ μπορεί να κάνει ελάχιστα για να αποδυναμώσει το νόμισμα, καθώς τα επιτόκια βρίσκονται σε όσο πιο χαμηλά επίπεδα γίνεται, ενώ τα προγράμματα αγοράς ομολόγων και φθηνών δανείων είναι τεράστια». Η ίδια αναλύτρια αποδίδει την ενίσχυση του ευρώ όχι τόσο στην υποχώρηση του δολαρίου, αλλά «σε όλους τους σωστούς λόγους, όπως η βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης, τα σχετικά περιορισμένα κρούσματα κορωνοϊού και οι θετικές εξελίξεις με τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η τράπεζα προτίθεται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια για να δώσει ώθηση στην οικονομία, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως έχει μεν βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής της το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αλλά «η τράπεζα επιφυλάσσεται να χρησιμοποιήσει όλα ανεξαιρέτως τα εργαλεία που διαθέτει». Παράλληλα, όμως, η κ. Λαγκάρντ ερωτήθηκε κατά πόσον η ΕΚΤ προτίθεται να συνδράμει τη μετάβαση της οικονομίας στη νέα κατάσταση, όπως αυτή διαγράφεται με τη ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογικών κολοσσών. Η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε πως «αποστολή της τράπεζας είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως οι αγορές πράσινων ομολόγων είναι ένα είδος συνεισφοράς στη μετάβαση στο νέο τοπίο της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή