ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Αύγουστο

ergani-thetiko-isozygio-proslipseon-amp-8211-apochoriseon-ton-aygoysto-561074572

Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, με θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 4.342 θέσεις εργασίας, καταγράφηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Αυγούστου 2020, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 160.583, ενώ οι αποχωρήσεις σε 156.241. Από τις 156.241 συνολικά αποχωρήσεις, οι 73.365 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 82.876 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι προκύπτει αυξημένη επίδοση κατά 1.231 περισσότερες θέσεις εργασίας για τον Αύγουστο του 2020 (θετικό ισοζύγιο 4.342 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (3.111) τον Αύγουστο του 2019.

Θετικό ισοζύγιο στο οκτάμηνο, χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τα τελευταία έτη

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος 2020, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.317.792 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.202.145, εκ των οποίων οι 692.314 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 509.831 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου οκταμήνου του έτους 2020 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 115.647 νέες θέσεις εργασίας.

Όπως σημειώνει ωστόσο το υπουργείο Εργασίας, παρά την θετική επίδοση των ισοζυγίων των πέντε τελευταίων μηνών (Απριλίου – Αυγούστου), ο μειωμένος αριθμός εποχικών προσλήψεων, κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου – Μαΐου, σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τον τουρισμό, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, επηρέασαν δυσμενώς την επίδοση του ισοζυγίου α΄ οκταμήνου 2020, με αποτέλεσμα να εμφανίζει χαμηλότερη επίδοση, σε σχέση με τα αντίστοιχα ισοζύγια των πρώτων οκταμήνων των τελευταίων ετών.

Γ. Βρούτσης: Ασπίδα προστασίας τα έκτακτα μέτρα

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημείωσε πως «το θετικό ισοζύγιο για τον μήνα Αύγουστο επιβεβαιώνει ότι τα έκτακτα μέτρα που λάβαμε από την πρώτη ημέρα της πανδημίας έως σήμερα, συγκράτησαν το ισχυρό κύμα των απολύσεων που έπληξε άλλες χώρες και λειτούργησαν ως ένα δίχτυ προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων».

Ειδικότερα, όπως επισήμανε, μέτρα όπως οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, οι άδειες ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», η κάλυψη μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικών εισφορών) σε πληττόμενους κλάδους, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην πλήρη απασχόληση, η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, η μείωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τους εποχικά εργαζόμενους και τα νέα δυναμικά προγράμματα του ΟΑΕΔ για ενίσχυση της απασχόλησης λειτούργησαν ως ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε πως η παραπάνω δέσμη μέτρων θα ενισχυθεί και θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο.

«Φρέναρε» ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας

Αναφέρθηκε παράλληλα στα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αποτύπωσαν αύξηση της ανεργίας (+18,3%) τον Ιούνιο 2020, με την αγορά εργασίας να «επιστρέφει» στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019 (18,4%), ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας.

«Ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας που είχε ήδη ξεκινήσει, ‘φρέναρε’ λόγω του παρατεταμένου lockdown και της καθυστερημένης έναρξης της τουριστικής περιόδου στην χώρα» ανέφερε ο κ. Βρούτσης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα επανέλθει το 2021 με την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης».