Τρεις «μνηστήρες» για το χρηματιστήριο του Μιλάνου

Τρεις «μνηστήρες» για το χρηματιστήριο του Μιλάνου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Euronext, εταιρεία διαχείρισης χρηματιστηρίων στη Γηραιά Ηπειρο, και το ιταλικό κρατικό ίδρυμα Cassa Depositi e Prestiti (παρεμφερές με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) επιβεβαίωσαν χθες ότι βρίσκονται σε συζητήσεις για να υποβάλουν από κοινού πρόταση σχετικά με την απόκτηση του Borsa Italiana, του χρηματιστηρίου του Μιλάνου. Οπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναμένονται και ανταγωνιστικές προσφορές από το ελβετικό χρηματιστήριο και το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Αξίζει να σημειωθεί πως το χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) είχε αγοράσει το χρηματιστήριο του Μιλάνου το 2007 αντί 1,6 τρισεκατομμυρίου ευρώ. Ωστόσο, σήμερα προσπαθεί να το πωλήσει, διότι με μια τέτοια κίνηση θα μπορέσει να προχωρήσει τα δικά του σχέδια. Λαμβάνοντας το πράσινο φως από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, το LSE θα μπορέσει να προχωρήσει στην εξαγορά της Refinitiv έναντι 27 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία παροχής και ανάλυσης δεδομένων Refinitiv ανήκει κατά 45% στην Thomson Reuters, η οποία είναι μητρική της Reuters News.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει δεχθεί ήδη και ξεχωριστές προσφορές για την πλατφόρμα διαπραγμάτευσης ομολόγων του Μιλάνου, ονόματι MTS. Θα χρειαστεί να αποφασίσει εάν θέλει να διαχωρίσει τις δραστηριότητες αυτές από τις υπόλοιπες ή να προβεί σε συνολική πώληση. Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι καλά πληροφορημένες πηγές, μείζονα ρόλο στην όλη διαδικασία θα διαδραματίσει και το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, το οποίο με αφορμή την πανδημία διευρύνει την ανάμειξή του στον μηχανισμό της οικονομίας. Ούτως ή άλλως, μπορεί εκ των πραγμάτων να παρεμποδίσει, με το βέτο που διαθέτει, την οποιαδήποτε μη αρεστή εξαγορά του χρηματιστηρίου του Μιλάνου. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα περιουσιακό στοιχείο υψίστης σημασίας για τη Ρώμη, η οποία φέρεται να επιδιώκει σφόδρα να ανακτήσει τον έλεγχό του. Επ’ αυτού, οι προαναφερθείσες πηγές τόνισαν το εξής: «Η ιταλική κυβέρνηση αποτελεί σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας των συνομιλιών και το χρηματιστήριο του Λονδίνου θέλει να την κρατάει ικανοποιημένη. Αυτό, όμως, δεν μεταφράζεται στο ότι είναι διατεθειμένο να πωλήσει το Μιλάνο στη Ρώμη φθηνά». Εν κατακλείδι, θα πρέπει να σημειωθεί πως η θέση της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε είναι σαφώς κατά της διάσπασης του Borsa Italiana, προσβλέποντας να έχει ενεργό συμμετοχή στη στρατηγική του στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή