Οι Βρετανοί ανησυχούν για την περίοδο των Χριστουγέννων

Οι Βρετανοί ανησυχούν για την περίοδο των Χριστουγέννων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεινή κατάσταση περαιτέρω αβεβαιότητας βρίσκονται οι επιχειρήσεις του κλάδου των ξενοδοχείων και της εστίασης στη Βρετανία, εξαιτίας των νέων περιορισμών του κορωνοϊού και των σοβαρών επιπτώσεων στις δραστηριότητές τους ενόψει Χριστουγέννων. Οπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο της η Guardian, εάν η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των έξι ατόμων εξακολουθήσει να ισχύει και τους επόμενους μήνες, όλες οι εκδηλώσεις, τα πάρτι, τα οικογενειακά τραπέζια, αλλά και οι κρατήσεις ξενοδοχείων και εστιατορίων θα τιναχθούν στον αέρα, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες ζημίες στον ήδη χειμαζόμενο κλάδο. Επιπλέον, θα προκληθούν δραστικές ζημίες και στο λιανεμπόριο, το οποίο παραδοσιακά θεωρεί την περίοδο από τον εορτασμό του Χάλοουιν την 31η Οκτωβρίου μέχρι και την Πρωτοχρονιά, ιδιαίτερα κερδοφόρο. Ηδη έχουν ακυρωθεί κρατήσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια στη Βρετανία λόγω των νέων μέτρων. Η έντονη κοινωνική κινητικότητα της εν λόγω περιόδου είναι πολύ σημαντική και για τις παμπ. Ορισμένοι χώροι κοινωνικών συναναστροφών και ψυχαγωγίας την προαναφερθείσα περίοδο αποκόμιζαν το 40% των συνολικών τους ετήσιων εσόδων.  

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ενωσης Βρετανών Ξενοδόχων, Κέιτ Νίκολς, επισημαίνει στον Guardian ότι μετά την απαγόρευση, τα μέλη της διαπίστωσαν δραστική μείωση κρατήσεων. Επιπλέον, με τη νέα περιοριστική ρύθμιση η όποια ευεργετική παρέμβαση της κυβέρνησης με την πρόταση «φάτε έξω για να βοηθήσετε τον κλάδο» απλά ακυρώνεται. «Φοβόμαστε ότι, ενώ μέσα στον Αύγουστο ανακτήθηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου και εμείς ως φιλοξενία και εστίαση επαναφέραμε τα δύο τρίτα των εργαζομένων μας στη δουλειά, τώρα πήραν ένα μήνυμα οι άνθρωποι, που τους αποτρέπει από τις συναθροίσεις», προσθέτει η κ. Νίκολς. Υπάρχουν πολλές ακυρώσεις ήδη και δημιουργείται πλέον το ερώτημα πώς θα γίνει ο προγραμματισμός από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο. «Εξακολουθούμε να απασχολούμε ένα εκατομμύριο άτομα, των οποίων η εργασία επιδοτείται από το κράτος. Αυτά τα επίπεδα απασχόλησης φαίνονται μη βιώσιμα, εκτός εάν μπορείς ως επιχείρηση να διασφαλίσεις ότι μπορείς να ανοίξεις και να λειτουργήσεις», προσθέτει.

Η περίοδος από το Χάλοουιν έως την Πρωτοχρονιά είναι σημαντική και για το λιανεμπόριο, διότι οι επιχειρήσεις του κλάδου θέλουν πάση θυσία να αποκαταστήσουν τα όσα έχασαν λόγω καραντίνας. Ωστόσο, με τη νέα απαγόρευση της συγκέντρωσης άνω των έξι ατόμων δημιουργείται μείζον πρόβλημα και για τα κλαμπ και τους χώρους μαζικών εκδηλώσεων και φυσικά και για τα καταστήματα – τα οποία ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, η οποία μετατόπισε τους καταναλωτές στο Διαδίκτυο και τους απομάκρυνε από τα κανονικά μαγαζιά. Οπως επισημαίνει στον Guardian, ο αναλυτής του κλάδου του λιανικού εμπορίου Ρίτσαρντ Χάιμαν, «ο νέος περιορισμός θα μειώσει κατά δισεκατομμύρια λίρες τις πωλήσεις. Και αυτό θα παρατηρηθεί όχι τόσο στα παιχνίδια, που παραδοσιακά αγοράζονται τα Χριστούγεννα, αλλά στα ρούχα». Και διευκρινίζει: «Ενόψει εορταστικής περιόδου οι άνθρωποι συνήθιζαν να αγοράζουν κάτι για να φορέσουν στο οικογενειακό τραπέζι και το πάρτι, αλλά τώρα γιατί να το κάνουν;». Ισως, τέλος, η χριστουγεννιάτικη περίοδος να αποδειχθεί κερδοφόρος για τα ψηφιακά καταστήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή