Ο «θησαυρός» που βρήκε η Ansys στην Ελλάδα

Ο «θησαυρός» που βρήκε η Ansys στην Ελλάδα

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υψηλή κατάρτιση των Ελλήνων επιστημόνων επενδύει η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Ansys, η οποία ενάμιση χρόνο μετά την εξαγορά της ελληνικής Helic, δρομολογεί την επέκταση του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης που διατηρεί στην Αθήνα. Καθοριστικής σημασίας ήταν και η επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου της αμερικανικής Ansys, Ατζέι Γκοπάλ, στις εγκαταστάσεις της πρώην Helic στο Χαλάνδρι, τον Σεπτέμβριο του 2019, επισφραγίζοντας έτσι τη διάθεση της εταιρείας να επενδύσει στην ελληνική θυγατρική.

«Λίγο πριν από την εξαγορά, η Helic απασχολούσε περίπου 40 άτομα στην Ελλάδα και 65 σε όλο τον κόσμο. Στην Αθήνα σήμερα έχουμε αναπτύξει μια ομάδα με 50 άτομα και στόχος μας είναι τα επόμενα δύο με τρία χρόνια να φτασουμε τα 200, δίνοντας έμφαση στις ειδικότητες των ηλεκτρολόγων μηχανικών, μηχανικών επιστήμης υπολογιστών, μηχανολόγων μηχανικών, φυσικών, μαθηματικών, καθώς και άλλων ειδικοτήτων των θετικών επιστημών», δηλώνει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της αμερικανικής Ansys και πρώην CEO της Helic, Γιώργος Κουτσογιαννόπουλος. Στο μεταξύ, στο ραντάρ του αμερικανικού κολοσσού, του οποίου η κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται τελευταία στα 27 δισ. δολ., βρίσκονται και άλλες πόλεις της Ελλάδας «όπου υπάρχει αριθμός επιστημόνων σε σχετικές ειδικότητες», αναφέρει ο ίδιος. Πρόκειται για την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, την Θεσσαλονίκη, τον Βόλο και την Ξάνθη. «Μετά την εξαγορά της Helic, έγινε ξεκάθαρο στην Ansys ότι στην Ελλάδα υπάρχει δυσεύρετο, εξαιρετικής ποιότητας ταλέντο, με υψηλή επιστημονική κατάρτιση και συγκριτικά χαμηλό μισθολογικό κόστος σε σχέση με την Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ελληνικής θυγατρικής (πρώην Helic) Χαράλαμπος Μπακολιάς, προσθέτοντας ότι «ένα οικοσύστημα startups, σαν αυτό που έχει δημιουργηθεί σχετικά πρόσφατα στην Ελλάδα, έχει πολλά να ωφεληθεί από την παρουσία μεγάλων επιχειρήσεων που συνεισφέρουν τεχνογνωσία και εμπειρία στην ανάπτυξη προϊόντων».

Η δε Ansys, εταιρεία εισηγμένη στον Nasdaq 100 (μαζί με την Apple, την Google κ.ά.) αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη λογισμικού προσομοίωσης όλων των φυσικών φαινομένων (ηλεκτρονική, μηχανολογία, μηχανική των υλικών και των ρευστών, βελτιστοποίηση συστημάτων, αξιοπιστία συστημάτων και υλικών κ.ά.) με περισσότερους από 45.000 πελάτες σε όλο τον κόσμο και γραφεία σε 45 χώρες. Μερικοί από αυτούς είναι οι Philips, Lockheed Martin, Thales, Ferrari, Porsche, Samsung, Federal Aviation Administration, Total, BMW, Pfizer, Nestle, P&G, Subaru κ.λπ. «Η Ferrari, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί το λογισμικό της Ansys για να προχωρήσει στη μελέτη της αεροδυναμικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου σε υψηλές ταχύτητες», αναφέρει ο κ. Κουτσογιαννόπουλος. Μελέτη της Bank of America Merrill Lynch τοποθετεί την Ansys ανάμεσα στις τρεις πιο κερδοφόρες και ραγδαίως αναπτυσσόμενες εταιρείες λογισμικού στον κόσμο μαζί με τη Microsoft και την Adobe, γεγονός που δικαιολογεί και την υψηλή της κεφαλαιοποίηση. Τα έσοδα της εταιρείας έκλεισαν το 2019 στο 1,5 δισ., ενώ το πρώτο μισό του φετινού έτους, παρά την πανδημική κρίση, ο τζίρος της σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,3%. Μάλιστα, μέχρι το 2022 τα έσοδά της αναμένεται να ανέλθουν κοντά στα 2 δισ. δολ. Η ανοδική της πορεία, όπως σχολιάζει και ο κ. Κουτσογιαννόπουλος, δεν είναι καθόλου συγκυριακή, αφού ιστορικά η Ansys είναι κερδοφόρος, εξασφαλίζοντας, εδώ και αρκετά χρόνια, την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η Ηelic ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που έλαβε χρηματοδότηση από επενδυτικά κεφάλαια. Αρχικοί επενδυτές της το 2000 ήταν η Alpha Finance, oι Αrmada Partners (θυγατρική της Deutsche Bank στο Λονδίνο), καθώς και ο όμιλος SFS από την Κύπρο. Στον τρίτο και τελευταίο γύρο χρηματοδότησης συμμετείχαν ο όμιλος Fujitsu, η Magma Design Automation αλλά και ο Andreas von Bechtolsheim, που ήταν από τους πρώτους επενδυτές της Google και θεωρείται γκουρού της τεχνολογίας.

Τεστάροντας chips πριν κατασκευαστούν

H τεχνολογία της ελληνικής Helic έδινε τη δυνατότητα πρόβλεψης της λειτουργίας και της επίδοσης ενός chip κατά την σχεδίασή του πριν καν κατασκευαστεί. Τα προϊόντα λογισμικού που είχε αναπτύξει έδιναν τη δυνατότητα στους χρήστες να προσομοιώσουν καθολικά την ηλεκτρομαγνητική συμπεριφορά των πολύπλοκων κυκλωμάτων που έχουν οι σύγχρονοι επεξεργαστές. 

Αυτοί τοποθετούνται σε όλες τις συσκευές (τηλέφωνο, τηλεόραση, smartwatch, αυτοκίνητα) που χρησιμοποιούμε καθημερινά βελτιώνοντας τις επιδόσεις τους και μειώνοντας σημαντικά το κόστος κατασκευής τους. «Η τεχνολογία της Helic κατάφερε με ακρίβεια να προσομοιώσει σε μεγάλες υπολογιστικές μηχανές τη λειτουργία αυτών των υπερπολύπλοκων chips αναλύοντας όλα τα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα κατά τη λειτουργία τους». 
Τα οφέλη λοιπόν για τους πελάτες της Helic μιας τέτοιας προσομοίωσης ενός μικροεπεξεργαστή, είναι ότι βελτιώνονται οι επιδόσεις του chip, μειώνεται η κατανάλωση ισχύος του αλλά και το κόστος παραγωγής ενώ τέλος συρρικνώνεται και ο χρόνος μέχρι τη βιομηχανική παραγωγή τους. Σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας αποτελεί η έλευση του 5G, αλλά και τεχνολογιών όπως τα αυτόνομα οχήματα, οι υπερ-υπολογιστές νέφους και τα chips τεχνητής νοημοσύνης. «Η νέα εποχή του 5G καθιστά αναγκαία την αναβάθμιση και τον σχεδιασμό νέων chips που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις που εισάγει το δίκτυο πέμπτης γενιάς αλλά και τις απαιτήσεις εφαρμογών όπως το αυτο-οδηγούμενο αυτοκίνητο. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μεγάλης κλίμακας προσομοίωση όλων των φυσικών φαινομένων, καθιστώντας την τεχνολογία της Ansys βασικό δομικό στοιχείο για τη σχεδίαση αυτών των chips», καταλήγει ο κ. Κουτσογιαννόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή