Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Mεικτή ήταν η εικόνα χθες στα διεθνή χρηματιστήρια, με τους δείκτες στη Γηραιά Ηπειρο να σημειώνουν οριακές αυξομειώσεις χωρίς σαφή τάση, ενώ αργά χθες, πριν από το κλείσιμο στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, οι δείκτες εμφάνιζαν άνοδο. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή ημέρα με κέρδη 0,15%, αν και ενδοσυνεδριακά είχε ενισχυθεί περαιτέρω έως και 0,8%. Πριν από το κλείσιμο ο Dow Jones και ο S&P 500 κατέγραφαν κέρδη 1,11% και 1,26%, αντιστοίχως.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100, στη Φρανκφούρτη ο DAX και στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισαν με πτώση 0,10%, 0,07% και 0,14%, αντιστοίχως, ενώ με κέρδη ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση ο CAC 40 στο Παρίσι και ο IBEX στη Μαδρίτη, κατά 0,35% και 0,11%, αντιστοίχως.

Το ευρώ ενισχύθηκε 0,2% προς το δολάριο στο 1,1867 δολ., αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν δεκαπενθημέρου. Το αργό Νέας Υόρκης υποχώρησε 0,2% στα 37,24 δολάρια το βαρέλι. Το όλο κλίμα μεταξύ των επενδυτών διαμόρφωσαν οι εξελίξεις στο μέτωπο της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και η διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκινάει σήμερα. Είναι η πρώτη συνεδρίαση αφότου ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ αναφέρθηκε στη μεταστροφή της πολιτικής, ώστε να γίνει ανεκτικότερη σε πιο υψηλό πληθωρισμό.

Θετικά επηρέασε αρχικά τους επενδυτές και η είδηση ότι η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca επαναλαμβάνει τις δοκιμές με το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού μετά την αναβολή της προηγούμενης εβδομάδας. Εν μέρει τα όσα κέρδη αποκτήθηκαν απωλέσθησαν μετά δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του κλάδου πετρελαιοειδών ότι ο δυσμενής αντίκτυπος της πανδημίας θα επηρεάσει τη ζήτηση «μαύρου χρυσού» πολύ περισσότερο από όσο αρχικά πίστευαν.

Η αμερικανική κατασκευάστρια επεξεργαστών Nvidia γνωστοποίησε ότι θα αγοράσει την εταιρεία Αrm, που σχεδιάζει τσιπ στην Αγγλία και ανήκει στην ιαπωνική Softbank. Το τίμημα φθάνει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια και η συμφωνία αυτή θα λειτουργήσει καταλυτικά για τον κλάδο. Ο κλαδικός δείκτης υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη έκλεισε χθες με άνοδο 0,9%. Κατά τους αναλυτές, τέλος, με τα τωρινά δεδομένα «είναι δύσκολο να μπορέσει κανείς να διαχωρίσει την αισιοδοξία γύρω από το εμβόλιο –και την όποια πρόοδο– από την οικονομική πραγματικότητα με τους αυστηρότερους περιοριστικούς όρους λόγω κρουσμάτων, οι οποίοι θα γίνουν τροχοπέδη στην ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη».