Υγιής ανάπτυξη χωρίς τις εταιρείες-ζόμπι

Υγιής ανάπτυξη χωρίς τις εταιρείες-ζόμπι

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλά μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων για την ανάγκη κάλυψης του επενδυτικού κενού της χώρας και τόνωσης της ανάπτυξης με υγιείς δυνάμεις και όχι εταιρείες «ζόμπι», αλλά και επιστροφής στην οδό της δημοσιονομικής πειθαρχίας κάποια στιγμή, έστειλαν χθες από το βήμα του συνεδρίου του Economist εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών. 

Η στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης κυριάρχησε στον προβληματισμό που αναπτύχθηκε για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να εκφράζουν προβληματισμό για τη δυνατότητα σωστής απορρόφησης των πόρων και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης να αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια τιτάνια προσπάθεια.

Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε τα χρόνια της κρίσης, τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής ο επενδυτικός ρυθμός υπολείπεται του μέσου όρου της Ε.Ε. Γι’ αυτό, είπε, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επικεντρωθούν σε φιλικές προς την ανάπτυξη πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε ευπρόσδεκτες τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη – και δεν ήταν ο μόνος που το έκανε.

Ο Ντέκλαν Κοστέλο, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων, αποκάλυψε ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση πάνω στο σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ενθαρρυντικό, όπως είπε, είναι ότι συμφωνεί η Κομισιόν με την έκθεση Πισσαρίδη, σε ό,τι αφορά την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Επομένως, προέβλεψε ότι γρήγορα θα υπάρξει συμφωνία ως προς τις προτεραιότητες, αλλά το βασικό θα έχει να κάνει με την υλοποίηση των σχεδίων. Πρόκειται για μεγάλα ποσά, 2%-3% του ΑΕΠ τον χρόνο τα επόμενα έτη.

Το μήνυμα ότι πέραν της γρήγορης αντιμετώπισης της πανδημίας είναι σημαντικό να διασφαλίσει η Ελλάδα προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης, έστειλε, εξάλλου, η Τζούλια Λεντβάι, επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Ελλάδα, που μίλησε επίσης για τη μεγάλη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

Περνώντας στο επίμαχο δημοσιονομικό κομμάτι, ο Τουόμας Σααρενχέιμο, πρόεδρος του Euroworking Group, ανέφερε ότι τα ελλείμματα αναγκαστικά θα αυξηθούν, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, αλλά πρέπει να ακολουθήσει εξυγίανση τα επόμενα χρόνια. Δεν θέλουμε, είπε, να δημιουργήσουμε εταιρείες «ζόμπι», αλλά βιώσιμες, σε περιβάλλον όπου να μπορούν 
να προκόψουν.

Η απάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης ήταν στο ίδιο μήκος κύματος. Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για την ανάγκη «να αξιοποιήσουμε με σωφροσύνη τη δημοσιονομική ευελιξία και να κάνουμε βέλτιστη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων».

«Πρέπει να συνεχίσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση μετά το 2021», είπε, εξάλλου ο κ. Σταϊκούρας. «Πρέπει να βρούμε την ισορροπία μεταξύ βιώσιμης ανάκαμψης και σωστής δημοσιονομικής πολιτικής».

Για «ιστορική και ανεπανάληπτη ευκαιρία» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφερόμενος στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Τόνισε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε, ότι «απαιτείται μια πραγματική επανάσταση», που σημαίνει μεταξύ άλλων τεράστιες αλλαγές στη νοοτροπία, αλλαγή στάσης της δημόσιας διοίκησης, λιγότερη γραφειοκρατία, ανάληψη ευθυνών απ’ όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή