Στην έκδοση πράσινων ομολόγων προχωρεί η Ε.Ε.

Στην έκδοση πράσινων ομολόγων προχωρεί η Ε.Ε.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πράσινα ομόλογα σχεδιάζει να εκδώσει η Κομισιόν για πρώτη φορά, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες ύψους 750 δισ. ευρώ που αποφάσισαν τον Ιούλιο οι ηγέτες της Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Το σχέδιό της είναι απόρροια εντεινόμενων πιέσεων από επενδυτές και πολιτικούς που ζητούν να αυξηθεί η μερίδα των «βιώσιμων» ομολόγων στο σύνολο του δανεισμού της. Στα σχέδια της Κομισιόν αναφέρθηκε ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν, όταν μιλώντας στους Financial Times δήλωσε πως η Κομισιόν «εξετάζει αυτήν τη δυνατότητα» στο πλαίσιο του άνευ προηγουμένου δανεισμού που αναμένεται να εγκαινιάσει στις αρχές του επόμενου  έτους.

Προσέθεσε, μάλιστα, πως αυτό θα γίνει «κατά τρόπους που θα προδίδουν τη δέσμευση της Κομισιόν στη βιώσιμη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικά ευαίσθητων και των πράσινων ομολόγων».

Παράλληλα, ο Τόμας Μπούμπερλ, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής ασφαλιστικής Axa, και ο Πασκάλ Κανφέν, επικεφαλής της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα υποστήριξαν πως τα 200 από το σύνολο των 750 δισ. ευρώ πρέπει να προέλθουν από πράσινα ομόλογα.

Ετσι θα τηρηθεί η υπόσχεση που έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι το 30% του Ταμείου Ανάκαμψης θα προέλθει από επενδύσεις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον. Ο κ. Μπούμπερλ τόνισε, άλλωστε, ότι υπάρχει «τεράστια ζήτηση» για πράσινα ομόλογα από μεγάλους επενδυτές όπως η Axa.

Από την πλευρά του, ο κ. Κανφέν χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης «ευκαιρία για να αναδειχθεί η Ε.Ε. στον υπ’ αριθμόν ένα εκδότη πράσινων ομολόγων παγκοσμίως». Δεδομένου ότι το θέμα εξετάζει η ηγεσία της Κομισιόν, ο κ. Κανφέν εξέφρασε την ελπίδα πως η πρόεδρος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα στραφεί σε αυτήν την κατεύθυνση και θα το ανακοινώσει σύντομα.

Η κ. Φοντ ντερ Λάιεν αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα ότι η Ε.Ε. αναβαθμίζει τον στόχο της για μείωση των εκπομπών καυσαερίων το 2030 «τουλάχιστον στο 55%» από τον υφιστάμενο στόχο για μείωση 40%. 

Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανίσει θεαματική αύξηση οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων. Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s έφτασαν το περασμένο έτος στο ρεκόρ των 263 δισ. δολαρίων ενώ πριν από μία δεκαετία δεν υπερέβαιναν το ένα δισ. δολάρια.

Παράλληλα με τον δανεισμό των 750 δισ. ευρώ, που σημειωτέον θα χρηματοδοτήσει δάνεια και εγγυήσεις, η Κομισιόν θα δανειστεί, επίσης, άλλα 150 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τα κυβερνητικά προγράμματα επιδομάτων ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή