«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή για business»

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή για business»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσκληση στους ξένους επενδυτές να έρθουν στη χώρα μας απευθύνει ο Αλέξης Πατέλης, καλώντας τους να αξιοποιήσουν τις κυκλικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση, καθώς δίνει τη μάχη κατά των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Επαναλαμβάνει δε ότι η χώρα πρέπει να εκμεταλλευθεί με έξυπνο τρόπο τη δημοσιονομική ευελιξία και τη νομισματική στήριξη που της προσφέρεται και όχι μοιράζοντας λεφτά. 

Σε διαδοχικά μηνύματά του στο Twitter ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού θυμίζει τα σημαντικότερα οικονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη και απευθύνει πρόσκληση στους διεθνείς επενδυτές. 

«Καθώς μπαίνουμε στην τελική φάση προς τη διάθεση του εμβολίου πιθανόν στις αρχές του 2021, οι οικονομικές μας πολιτικές, κινούνται σε σημαντικούς άξονες» έγραψε ο κ. Πατέλης στο λογαριασμό του στο Twitter και εξήγησε:

Πρώτον, η αντικυκλική δημοσιονομική στήριξη παραμένει μακροοικονομικά κατάλληλη με την επέκταση των υφιστάμενων προγραμμάτων όπου είναι αναγκαίο. 

Δεύτερον, οι πολιτικές απασχόλησης πρέπει να φύγουν από την απλή προστασία των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και να κινηθούν και προς τη δημιουργία νέων. 

Τρίτον, αυτή είναι η σωστή στιγμή για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.  «Όπως επεσήμαναν πρόσφατα το Project Syndicate και ο Economist, ο άφθονος δημοσιονομικός χώρος και η νομισματική στήριξη θα πρέπει να αξιοποιηθούν με έξυπνο τρόπο και να μην σπαταληθούν στο να μοιράζουμε λεφτά ή να επεκτείνουμε την παρουσία του δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό. Για εμάς αυτό σημαίνει μία ευκαιρία να εφαρμόσουμε την ατζέντα μας, η οποία εστιάζει στην ενθάρρυνση των επενδύσεων και την ενίσχυση της έμμισθης εργασίας» τονίζει χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Πατέλης αναφέρεται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και την επέκταση της επιδότησης επενδύσεων έρευνας και καινοτομίας και σε κεφαλαιουχικές δαπάνες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Υπενθυμίζει ακόμη ότι για τις πρώτες 100.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας, που θα δημιουργηθούν, οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλυφθούν από το κράτος, ενώ προσθέτει ότι θα υπάρξουν επιπλέον πρωτοβουλίες για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων.

«Όλα αυτά θα ισχύσουν έως και το τέλος του 2021. Τους επόμενους μήνες θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για να τις επεκτείνουμε περαιτέρω, διασφαλίζοντας παράλληλα την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους» σημειώνει. 

Στο διαρθρωτικό πεδίο, ο κ. Πατέλης δίνει έμφαση στην εναρμόνιση της εργασιακής νομοθεσίας με τις βέλτιστες πρακτικές του ILO με νομοσχέδιο, που θα παρουσιαστεί εντός του μήνα, στις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά και στο νομοσχέδιο που απλοποιεί την αδειοδότηση έργων, ειδικά εκείνων που συνδέονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σημειώνει επίσης ότι προωθείται νέο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων για την απλούστευση και την επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης των δημοσίων έργων, αλλά και εκσυγχρονίζεται η διαδικασία προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. 

Πολύ σημαντικές, όπως αναφέρει, είναι επίσης οι περαιτέρω προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, αλλά καιο νέος πτωχευτικός κώδικας. 

«Προσκαλούμε τις παγκόσμιες επενδύσεις να εκμεταλλευθούν τις κυκλικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μας. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή για business» καταλήγει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή