Αντίδοτο έναντι του κορωνοϊού η ευελιξία για τις επιχειρήσεις

Αντίδοτο έναντι του κορωνοϊού η ευελιξία για τις επιχειρήσεις

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ευελιξία διαδραματίζει καίριο ρόλο στο να βελτιωθούν οι επιδόσεις των επιχειρήσεων ενόσω διαχειρίζονται τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό αποτυπώνεται στην ετήσια έρευνα για την επιχειρηματικότητα «EMEA Private Business Survey», την οποία διεξήγαγε σε 53 χώρες του κόσμου η διεθνής εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων και λογιστικού ελέγχου PricewaterhouseCoopers (PwC). Ειδικότερα, η έρευνα αναδεικνύει ως πρωταθλητές στην ευελιξία της κρίσης τις εταιρείες που εμφανίζουν μια σειρά χαρακτηριστικών μεταξύ των οποίων η πελατοκεντρική προσέγγιση, η εστίαση στον άνθρωπο καθώς και η αξιοποίηση της τεχνολογίας. Οι εταιρείες αυτές ακολουθούν μια στρατηγική προσέγγιση ως προς την ανθεκτικότητα και τη λήψη δύσκολων αποφάσεων σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό και τη μείωση του κόστους τους. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να επενδύουν σε βασικούς τομείς για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς τους, όπως η εκπαίδευση, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και οι νέες τεχνολογίες.

Με την ανάγκη προστασίας του προσωπικού από τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, πολλές εταιρείες (περισσότερες από το 60% των ιδιωτικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα) παρέχουν τη δυνατότητα τηλεργασίας. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του βαθμού ευελιξίας των εταιρειών. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες – πρωταθλήτριες στην ευελιξία προετοιμάζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους για το μέλλον. Συγκεκριμένα, 57% εξ αυτών οργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα για τον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων του έναντι του 40% των άλλων εταιρειών. Κατά τον Πίτερ Ινγκλις, διευθυντή του κλάδου ιδιωτικών και οικογενειακών επιχειρήσεων της PwC Γερμανίας, «η τηλεργασία αναδεικνύεται ως μία από τις θετικές τάσεις των τελευταίων μηνών, εξ ου και είναι σημαντικό να γίνει πιο ανθρώπινη και οι εργαζόμενοι να αισθάνονται άνετα στο νέο τους περιβάλλον. Η εκπαίδευση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο». Ενα ακόμα στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι επιχειρήσεις σε ποσοστό 64% βάζουν ως προτεραιότητα τη διατήρηση του προσωπικού τους έναντι του 34%, που προτιμά τις περικοπές. Υπό το πρίσμα αυτό αξιοποιούν κάθε δυνατό εργαλείο, όπως τις άδειες ή τις υπερωρίες, ώστε να μη χάσουν προσωπικό, και αυτές οι επιχειρήσεις είναι που θα εξέλθουν πιο ισχυρές από την πανδημία.

Κατά το 2020, όπως φαίνεται στην έρευνα, γίνεται εμφανής η μεγάλη σημασία της διατήρησης ρευστότητας. Οι πρωταθλήτριες στην ευελιξία εταιρείες σημειώνουν μεγαλύτερη επιτυχία στην ανάληψη δράσεων για τη βελτίωση της ταμειακής τους θέσης. Τα δύο τρίτα (66%) των εν λόγω εταιρειών αναφέρουν ότι ενισχύουν τη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησής τους, σε σύγκριση με μόλις 45% των λιγότερο ευέλικτων. Ανεξαρτήτως του βαθμού ευελιξίας τους, συνολικά οι εταιρείες αναφέρουν ότι ακολουθούν μέτρα εξοικονόμησης κόστους, όπως η περικοπή του προϋπολογισμού για την προβολή – προώθηση ή η ακύρωση δευτερεύουσας σημασίας υπηρεσιών. Είναι όμως σημαντικό οι περικοπές να μη ζημιώνουν την επιχείρηση και οι πόροι που εξοικονομούνται να διοχετευθούν σε καίριας σημασίας τομείς.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πιο ευέλικτες εταιρείες προσπαθούν να κατανοήσουν την αγορά και τους πελάτες τους, ώστε να τοποθετηθούν καλύτερα και να ενδυναμωθούν. Η πλειονότητα των πιο ευέλικτων εταιρειών θεωρεί τόσο την επέκταση σε νέες αγορές ή νέες πελατειακές βάσεις (58%) όσο και την έξοδο από αγορές που δεν είναι κερδοφόρες (57%) κρίσιμες για τη μελλοντική τους επιτυχία. Μερικές θα προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, ενώ το 57% από τις πιο ευέλικτες επιχειρήσεις σχεδιάζει νέες υπηρεσίες και προϊόντα. Oπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΡricewaterhouseCoopers Ελλάδος, Κυριάκος Ανδρέου, «η πανδημία επισπεύδει την ανάγκη να μετασχηματισθούν οι επιχειρήσεις, θέτοντας σε υψηλή προτεραιότητα τη βιωσιμότητά τους και εξετάζοντας τα πάντα υπό νέο πρίσμα, από τις λειτουργίες ώς την ψηφιοποίηση του προϊοντικού 
τους χαρτοφυλακίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή