Χαμηλότερη ύφεση προβλέπει πλέον ο ΟΟΣΑ

Χαμηλότερη ύφεση προβλέπει πλέον ο ΟΟΣΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα δείχνουν ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας χάνει την κεκτημένη ταχύτητα και θα χρειαστεί νέα στήριξη από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. Τη δυσοίωνη διαπίστωση έρχεται, όμως, να εξισορροπήσει μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη του ΟΟΣΑ που εκτιμά τώρα ότι η παγκόσμια ύφεση δεν θα είναι τελικά τόσο ραγδαία όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Τις νέες εκτιμήσεις του ανακοίνωσε χθες ο διεθνής οργανισμός που αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία και για ορισμένες χώρες η βελτίωση είναι σημαντική.

Για το σύνολο του έτους θεωρεί πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,5%, σαφώς λιγότερο δηλαδή από την πρόβλεψη για μείωση 6% στην οποία είχε προβεί τον Ιούνιο. 

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά τώρα πως θα είναι πολύ θετικότερη η ανταπόκριση των οικονομιών στα έκτακτα μέτρα που έλαβαν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες για να στηρίξουν επιχειρήσεις, νοικοκυριά και ανέργους. Ως εκ τούτου οι προβλέψεις του για την οικονομία ορισμένων χωρών είναι τώρα θεαματικά πιο αισιόδοξες από εκείνες του Ιουνίου.

Ενδεικτική περίπτωση η οικονομία των ΗΠΑ, καθώς ο διεθνής οργανισμός προβλέπει τώρα πως θα συρρικνωθεί μόλις κατά 3,8% όταν η προηγούμενη πρόβλεψη μιλούσε για συρρίκνωση κατά 7,3%. Σημαντική είναι επίσης η προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων του ΟΟΣΑ για την Ευρωζώνη, καθώς τώρα εκτιμά πως το ΑΕΠ της θα συρρικνωθεί κατά 7,9%, ένα ποσοστό εξαιρετικά σημαντικό αλλά σαφώς μικρότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη για συρρίκνωση κατά 9,1%.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, είναι η μοναδική οικονομία στον κόσμο που αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη φέτος με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 1,8%, όπως προβλέπει ο διεθνής οργανισμός. Ακόμη και για τη δυναμική οικονομία της Κίνας, πάντως, ο ΟΟΣΑ προέβλεπε τον Ιούνιο συρρίκνωση 2,6%.

Στον αντίποδα βρίσκονται, όμως, οι αναδυόμενες οικονομίες της Ινδίας, του Μεξικού και της Νοτίου Αφρικής, καθώς ο ΟΟΣΑ εκτιμά τώρα ότι θα συρρικνωθούν σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο είχε προβλέψει προ τριών μηνών περίπου. Ειδικότερα η Ινδία, που έχει πληγεί βαρύτατα από την πανδημία λόγω και των ανθυγιεινών συνθηκών στις οποίες διαβιώνει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της, αναμένεται να καταγράψει ύφεση 10,2%, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση μιλούσε μόνον για 3,7%.

Παρεμφερής περίπτωση η Νότιος Αφρική που αναμένεται τώρα να καταγράψει ύφεση 11,5%, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για ύφεση 7,5%, αλλά και το Μεξικό, η οικονομία του οποίου προβλέπεται πως θα συρρικνωθεί κατά 10,2%, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση μιλούσε για μείωση ΑΕΠ 7,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή