Ισχυρή ανάκαμψη σημείωσε η αλυσίδα Inditex το β΄ τρίμηνο

Ισχυρή ανάκαμψη σημείωσε η αλυσίδα Inditex το β΄ τρίμηνο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H στρατηγική άμεσης αντίδρασης του ομίλου ενδυμάτων και αξεσουάρ της Inditex, στην οποία ανήκει η αλυσίδα καταστημάτων Zara, Oysho, Massimo Dutti και Bershka, της έδωσε τη δυνατότητα να περιορίσει το απόθεμά της, μεσούσης της καραντίνας. Κι αυτό αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματά της του δευτέρου τριμήνου, που συνέβαλαν στην άμβλυνση των απωλειών συνολικά του πρώτου εξαμήνου: σημειωτέον πως το πρώτο τρίμηνο φέτος ήταν και το μοναδικό στην ιστορία της Inditex που παρουσίασε ζημίες. Ο όμιλος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου ύψους 214 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για 96 εκατ. ευρώ. Επιπροσθέτως, οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου στο πρώτο εξάμηνο εμφάνισαν αύξηση 74%, διότι οι καταναλωτές έκαναν τις αγορές τους από το σπίτι. Ειδικά το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο ισπανικός όμιλος είχε ζημίες 195 εκατομμυρίων ευρώ και μείωση πωλήσεων σε ποσοστό 37%. Πάντως, ενώ τον μήνα Απρίλιο οι πωλήσεις είχαν καταβαραθρωθεί 72%, τις πρώτες εβδομάδες του τρίτου τριμήνου η κάμψη περιορίστηκε στο 11%. Μέχρι σήμερα το 98% των καταστημάτων των Zara, Βershka, Massimo Dutti κ.λπ. έχει ανοίξει και πάλι. 

Μείωσε το στοκ της

Επιπλέον, στα τέλη Ιουλίου η Inditex κατόρθωσε να μειώσει κατά 19% το στοκ της, εκμεταλλευόμενη ευέλικτες συμφωνίες προμηθειών, που της δίνουν τη δυνατότητα να προσαρμόζεται ακαριαία στις αλλαγές της καταναλωτικής ζήτησης. Ο Πάμπλο Ισλα, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου, καταρτίζει σχέδιο για την επένδυση άνω των 3 δισ. ευρώ για την προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, τις ανακαινίσεις των υπαρχόντων και το άνοιγμα νέων καταστημάτων σε ορίζοντα τριετίας, σύμφωνα με το Bloomberg. Στόχος του είναι να βρίσκεται η Inditex σε καλύτερη θέση στο  διεθνές ανταγωνιστικό πεδίο μόλις τελειώσει η πανδημία. Μιλώντας προς τους αναλυτές, ο Πάμπλο Ισλα τόνισε ότι το δεύτερο τρίμηνο αποδείχθηκε σημείο καμπής για την εταιρεία, η οποία, όπως φάνηκε, μπορεί να λειτουργήσει με ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων. Ο επικεφαλής της Ιnditex βιώνει τη δυσκολότερη χρονιά στη σταδιοδρομία του στον όμιλο, η οποία ξεκίνησε πριν από πάνω από δέκα χρόνια. Υποχρεώθηκε να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες 21% στο πρώτο εξάμηνο, ενώ βλέπει σταδιακά τα έσοδα να επανέρχονται σε σχετικά κανονικά επίπεδα. 

Η ανταγωνιστική Η&Μ

Ο ανταγωνιστικός όμιλος της Η&Μ ανακοίνωσε υψηλότερα των αναμενομένων τριμηνιαία αποτελέσματα, αλλά αγωνίζεται να απαλλαγεί από τα μη πωληθέντα είδη της. Κι ενώ η Η&Μ προμηθεύεται κυρίως από την Ασία τα ρούχα της, άρα πρέπει να παραγγελθούν πολύ καιρό πριν, η παραγωγή της Zara βρίσκεται στην Ισπανία και τις γύρω χώρες, δίνοντάς της ευελιξία στο να προσαρμόζει τις παραγγελίες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή