ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγωγή στη Facebook εξετάζουν οι Αρχές των ΗΠΑ

agogi-sti-facebook-exetazoyn-oi-arches-ton-ipa-561081850

Το ενδεχόμενο να καταθέσουν αγωγή κατά της εταιρείας που διαχειρίζεται το κοινωνικό δίκτυο του Facebook, μελετούν οι αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο μιας παλαιότερης έρευνας. Τα σχετικά αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα The Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει ότι η έρευνα αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο και αφορά θέματα ανταγωνισμού και τυχόν μονοπωλιακής τακτικής.

Πάντως, η αρμόδια ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου ακόμα δεν έχει αποφασίσει εάν θα στραφεί δικαστικά κατά του τεχνολογικού ομίλου, όπως προσθέτει η εφημερίδα. Η προετοιμασία νομικών επιχειρημάτων αποτελεί συνήθως μέρος των ερευνών, αλλά επίσης δείχνει πως ενδεχομένως η όλη διαδικασία φθάνει προς το τέλος της.

Σημειώνεται πως τον Ιούλιο του 2019 η Facebook αποκάλυψε σε αναφορά σχετικά με την κερδοφορία της, ότι η ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου ερευνά τις δραστηριότητές της στο πλαίσιο ευρύτερης διαδικασίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και από μέλη του Κογκρέσου. Η Wall Street Journal είχε τότε επισημάνει ότι η επιτροπή είχε ως κύριο μέλημά της να ασχοληθεί με τις εξαγορές εταιρειών, τις οποίες είχε διεκπεραιώσει στο παρελθόν η Facebook, και να διαπιστώσει εάν το κίνητρό της ήταν να αποκρούσει τον δυνητικό ανταγωνισμό από αυτές. Υπό το πρίσμα αυτό είχε συζητήσεις με τους δημιουργούς επιχειρήσεων, που είχαν εξαγοραστεί από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον ιδρυτή της Facebook.

Φέτος τον Ιούλιο, όταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων των ΗΠΑ κατέθεσαν ενώπιον του Κογκρέσου, και μάλιστα ο Τζεφ Μπέζος της Amazon το έκανε για πρώτη φορά, οι προαναφερθείσες επιχειρηματικές πράξεις προσείλκυσαν το ενδιαφέρον. Τα μέλη του σώματος εξέτασαν εξονυχιστικά τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον Τζεφ Μπέζος, τον Σαντάρ Πιτσάι της Google και τον Τιμ Κουκ της Apple. Ειδικά στην περίπτωση Ζούκερμπεργκ, οι ερωτήσεις που του τέθηκαν, αφορούσαν μεταξύ άλλων και την απόκτηση του κοινωνικού δικτύου Instagram και της εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα WhatsApp, καθώς και δημοσιευμένων εγγράφων, που αποδείκνυαν πως ορισμένοι ανταγωνιστές του εξέφραζαν τον φόβο μήπως αφανιστούν από την αγορά, εάν δεν πουλήσουν την επιχείρησή τους στη Facebook.

Σε δημοσίευμα του Politico τον Αύγουστο επισημαίνεται ότι η ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου είχε επίσης καλέσει για κατάθεση τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, κάτι το οποίο δεν είχε κάνει στο παρελθόν όταν ερευνούσε τα πεπραγμένα του για παραβίαση του απορρήτου των χρηστών. Τότε είχε επιβάλει στη Facebook πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων. 

Σήμερα, η επιτροπή θα μπορούσε να μελετήσει μία σειρά εναλλακτικών, όπως το να υποχρεώσει τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να αποκαλύψει λεπτομερώς στοιχεία για παλαιές συγχωνεύσεις και εξαγορές, να θέσει περιορισμούς στον τρόπο που ασκεί τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ή να του επιβάλει πρόστιμο – πάντως, αρχικά, θα πρέπει να στηρίξει τα λεγόμενά της στο δικαστήριο ή να έλθει σε διακανονισμό με τη Facebook.