ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στις αγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

ptosi-stis-agores-meta-tis-apofaseis-tis-fed-561082792

Πτωτικά κινήθηκαν χθες τα χρηματιστήρια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι  ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ απογοήτευσαν τους επενδυτές. Η αγορά μάλλον είχε προεξοφλήσει ότι η Federal Reserve θα φαινόταν πιο πρόθυμη να χορηγήσει περαιτέρω στήριξη στην οικονομία επεκτείνοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και διευρύνοντας τις κατηγορίες επιλέξιμων ομολόγων.

Η υπόσχεση για σχεδόν μηδενικά επιτόκια τουλάχιστον μέχρι το 2023 δεν ήταν αρκετή. Δεν ήσαν λίγοι οι οικονομολόγοι που δήλωσαν έκπληκτοι όταν είδαν ότι η Fed δεν άφησε κανένα περιθώριο για προσδοκίες ότι θα αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας. Σύμφωνα με τον Γιαν Χάτζιους, οικονομολόγο της Goldman Sachs, «ίσως θα χρειαστεί μια άτακτη άνοδος των αποδόσεων ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας» για να εξωθήσει τη Fed σε τέτοια κίνηση.

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο στις κεντρικές τράπεζες, καθώς η αγορά προσδοκά πως θα αναλάβουν και πάλι δυναμικό ρόλο στη στήριξη των οικονομιών τους. Χθες η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπιέσει σε αρνητικό έδαφος τα επιτόκια, τα οποία άφησε προς το παρόν αμετάβλητα στο 0,1%. Νωρίτερα η Τράπεζα της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επίπεδα αγορών ομολόγων.

Τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και η Wall Street άνοιξαν με απώλειες, με τον δείκτη FSTE 100 του Λονδίνου να κλείνει με υποχώρηση 0,47% και τον Xetra DAX της Φρανκφούρτης με υποχώρηση 0,36%. Παράλληλα ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με απώλειες 0,69% . Πτωτικά κινούνταν, άλλωστε, μέχρι αργά το βράδυ η Wall Street, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones και τον S&P 500 να υποχωρούν κατά 0,77% και 1,02% αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωναν για ακόμη μία συνεδρίαση οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, με τις Apple και Microsoft να συμπαρασύρουν πτωτικά τον δείκτη τεχνολογίας Nasdaq.

Υποχώρηση σημείωνε, άλλωστε, το δολάριο, με τον δείκτη του αμερικανικού νομίσματος έναντι καλαθιού νομισμάτων να υποχωρεί κατά 0,14%, όπως και η τιμή του χρυσού που υποχωρούσε κατά 0,77% στα 1.944,15 δολάρια η ουγγιά.