Clean Network: Μια επένδυση στο μέλλον υψηλής τεχνολογίας της Ελλάδας

Clean Network: Μια επένδυση στο μέλλον υψηλής τεχνολογίας της Ελλάδας

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα εργάζονται πιο στενά από ποτέ στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας. Καθώς προχωρά η συνεργασία μας σε αυτούς τους τομείς, έτσι προχωρούν και οι απειλές που επιδιώκουν να υπονομεύσουν όλα όσα έχουμε εργαστεί για να επιτύχουμε. Πρέπει να είμαστε εξίσου προσεκτικοί στην προστασία των ψηφιακών μας συνόρων, στις πύλες της συλλογικής μας ευημερίας και την ασφάλεια των πολιτών μας.

Οι σπόροι της πρόσφατης αύξησης των αμερικανικών επενδύσεων στην οικονομία της γνώσης της Ελλάδας σπάρθηκαν κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης του 2018, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τιμώμενη χώρα και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η πρεσβεία μας έφεραν δεκάδες κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη για να βιώσουν από πρώτο χέρι την αξία που αντιπροσωπεύει η Ελλάδα.

Αυτή η προσπάθεια αποδίδει πλέον καρπούς, καθώς τα κέντρα καινοτομίας της Pfizer και της Cisco είναι online, αξιοποιώντας τον μεγάλο φοιτητικό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης και το υποστηρικτικό κυβερνητικό περιβάλλον που θέλει να μετατρέψει την πόλη στην πρωτεύουσα τεχνολογίας των Βαλκανίων. Και στην Αθήνα, η IBM συνεργάζεται με την Infosys Finacle για τη δημιουργία ενός Τραπεζικού Κέντρου Αριστείας που θα υποστηρίζει έργα σε όλη την Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε να στηριζόμαστε στην κληρονομιά της ΔΕΘ 2018 και στη μακροχρόνια υποστήριξη της πρεσβείας μας σε Ελληνες επιχειρηματίες και νεοσύστατες επιχειρήσεις, όπως η εταιρεία επεξεργασίας γραφικών με έδρα την Πάτρα Think Silicon, η οποία αποκτήθηκε πρόσφατα από την αμερικανική εταιρεία Applied Materials.

Πιο πρόσφατα, αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Microsoft, η Cisco και η Google έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προσφέροντας βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην τρέχουσα παγκόσμια κρίση υγείας. Ο υπουργός Πιερρακάκης και η ομάδα του έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο στην ψηφιοποίηση κυβερνητικών διαδικασιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η αυξημένη προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της κυβέρνησης οδήγησε στην απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ειδική Λίστα Παρακολούθησης 301 του Εμπορικού Εκπροσώπου των ΗΠΑ τον Απρίλιο. Από τότε, η σχέση της Ελλάδας με τη Microsoft έχει αυξηθεί δραματικά: η Microsoft απέκτησε την ελληνική εταιρεία SoftoMotive αυτό το καλοκαίρι και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ένα κέντρο ρομποτικής αυτοματοποίησης στην Αθήνα.

Μαζί με τις εντυπωσιακές εξελίξεις στην τεχνολογία και την καινοτομία που παρατηρούμε στην Ελλάδα, έρχεται η αυξανόμενη ανάγκη προστασίας των δεδομένων και των δικτύων που τροφοδοτούν την ψηφιακή οικονομία και είναι βασικά για την εθνική μας ασφάλεια. Η πρόοδος που σημειώνει η ελληνική κυβέρνηση για να προωθήσει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό και να διαφυλάξει το απόρρητο των πολιτών της συνοδεύτηκε από τη μακρόπνοη απόφαση του μεγαλύτερου παρόχου δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Ελλάδας, COSMOTE, να κατασκευάσει το δίκτυό της 5G αποκλειστικά με αξιόπιστο προμηθευτή την Ericsson. Ως αποτέλεσμα, είμαστε υπερήφανοι που καλωσορίζουμε την Ελλάδα στο Clean Network, τη διεθνή πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και το ελεύθερο, παγκόσμιο Διαδίκτυο που βασίζεται σε διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ψηφιακής εμπιστοσύνης τα οποία εδράζονται στην πρωτοβουλία 5G Clean Path.

Καθώς οι Ελληνες με υψηλή εξειδίκευση αγκαλιάζουν την τεχνολογία και την καινοτομία για να αναπτύξουν την ελληνική οικονομία, η ένταξη της Ελλάδας στο Clean Network καταδεικνύει στη διεθνή κοινότητα την εστίαση της χώρας στην οικοδόμηση ενός ισχυρού και ασφαλούς θεμελίου για το μέλλον της υψηλής τεχνολογίας.

Η ασύρματη τεχνολογία 5G θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης, μετασχηματίζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας με συναρπαστικές νέες εφαρμογές από αυτοκινούμενα αυτοκίνητα και «έξυπνες» οικιακές συσκευές σε τηλεχειρουργική και πιο αποτελεσματικές κρίσιμες υποδομές. Για αυτόν τον λόγο, τα δίκτυα 5G πρέπει να δημιουργηθούν προσεκτικά για να προστατεύσουν το απόρρητο των πολιτών μας και τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες των εταιρειών μας από επιθετικές εισβολές κακόβουλων στοιχείων. Η Huawei και η ZTE, μαζί με άλλες κινεζικές εταιρείες, υποχρεούνται από την κινεζική νομοθεσία να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, χωρίς ερωτήσεις, και να διατηρήσουν αυτή τη συνεργασία μυστική. Αυτή δεν είναι μια συνταγή επιτυχίας, αλλά μια πρόσκληση για συμβιβασμό και υπονόμευση της προόδου, της ασφάλειας και των εξελίξεων που έχουμε τοποθετήσει ψηλά, και από τις οποίες ως κοινωνίες, εξαρτιόμαστε όλο και περισσότερο.

Στην πρεσβεία των ΗΠΑ, είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία Clean Network με τη μεγάλη ανακαίνιση της πρεσβείας μας, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τη συνδεσιμότητα και να διατηρήσουμε τα κρίσιμα δεδομένα και τα δίκτυα ασφαλή. Η απόφαση του ΟΤΕ να διαφυλάξει το απόρρητο και την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας συνεργαζόμενος αποκλειστικά με τον αξιόπιστο προμηθευτή Ericsson είναι ένα μοντέλο για τις τηλεπικοινωνίες παγκοσμίως, ένα μοντέλο που θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας και μια χώρα με λαμπρό μέλλον υψηλής τεχνολογίας, οπότε είμαστε περήφανοι που ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και η ομάδα του ανέλαβαν πρωτοβουλίες τόσο για την ανάπτυξη όσο και την προστασία των ψηφιακών συνόρων της Ελλάδας. Οι Ελληνες έχουν πολύτιμες ιδέες και αυτές οι ιδέες αξίζουν προστασία. Οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης και η ένταξη της Ελλάδας στο Clean Network θα προστατεύσουν και θα διατηρήσουν τις κοινές μας θεμελιώδεις αξίες και αποτελούν μια καλή επένδυση στο μέλλον της υψηλής τεχνολογίας της Ελλάδας.
 
* Ο κ. Τζέφρεϊ Πάιατ είναι πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή