Αδράξτε την κοινή ευκαιρία για ψηφιακό μετασχηματισμό

Αδράξτε την κοινή ευκαιρία για ψηφιακό μετασχηματισμό

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή την εβδομάδα, όλοι οι μαθητές στην Κίνα επιστρέφουν στο σχολείο. Είναι μεγάλη ανακούφιση που η COVID-19 είναι υπό έλεγχο και η οικονομία ανακάμπτει δυναμικά στη χώρα. Είναι μια σκληρά κερδισμένη νίκη από την κυβέρνηση, από τον λαό και ιδιαίτερα από όλους τους γιατρούς και τους επιστήμονες. Είναι επίσης μια νίκη της επιστήμης και της τεχνολογικής καινοτομίας, ιδίως της ψηφιακής και της πληροφορικής.

Η ψηφιακή ευρυζωνική σύνδεση ήταν το θεμέλιο που υποστήριξε την εφαρμογή της τηλεϊατρικής, της απομακρυσμένης διαβούλευσης και της πρόληψης. Το πρόγραμμα εφαρμογής υγείας και παρακολούθησης επαφών διευκόλυνε τον εντοπισμό της λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και οι διαδικτυακές υπηρεσίες εξασφάλισαν ότι η ζωή εξακολούθησε τον συνηθισμένο ρυθμό της στις πόλεις και στα χωριά, όταν ο ιός απειλούσε ακόμη και την προμήθεια τροφίμων. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI), το 5G, τα μεγάλα δεδομένα (big data) και οι ψηφιακές λύσεις όχι μόνο συνέβαλαν στις προσπάθειες πρόληψης των ιών, αλλά έδωσαν νέο δυναμισμό στην οικονομική ανάκαμψη και στην καθημερινή ζωή.

Στην Ελλάδα, ένα ευρωπαϊκό παράδειγμα πρόληψης και ελέγχου COVID-19, η ψηφιακή τεχνολογία έπαιξε επίσης θετικό ρόλο κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε αυτήν την ευκαιρία για να επιταχύνει τη διαδικασία ψηφιοποίησης της διακυβέρνησης και της οικονομίας της. Υπάρχουν πολλές ακόμη χώρες που έχουν γίνει ψηφιακές τους τελευταίους μήνες. Ο κόσμος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αγκαλιάσει ακόμα ένα κύμα της επανάστασης της πληροφορίας που αντιπροσωπεύεται από την τεχνολογία 5G, η οποία εισάγει μια νέα εποχή που «όλα είναι συνδεδεμένα και έξυπνα». Η επιδημία COVID-19 επιτάχυνε αυτή τη διαδικασία.

Λίγο πριν από το ξέσπασμα της COVID-19, η Κίνα είχε ξεκινήσει το ταξίδι της κατασκευής «νέας υποδομής», η οποία ζήτησε την επιτάχυνση της κατασκευής δικτύων 5G και κέντρων δεδομένων και βιομηχανικού διαδικτύου. Οι κινεζικές επιχειρήσεις τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT), ήδη παγκόσμια ανταγωνιστικές, έχουν προχωρήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη και στην πρωτοπορία στην παγκόσμια ανάπτυξη του 5G.
Αυτές οι κινεζικές επιχειρήσεις, όπως η Huawei, η ZTE και η Xiaomi, όχι μόνο διευκόλυναν και μεταμόρφωσαν την ψηφιακή συνδεσιμότητα και την ευκολία της Κίνας ώστε να την καταστήσουν «ένα έθνος στις εφαρμογές», αλλά επίσης επέτρεψαν σε πολλές χώρες να καταστήσουν άμεση προτεραιότητα και να αναβαθμίσουν την ψηφιοποίηση της υποδομής τους και τις επικοινωνίες. Οι ιστορίες σχετικά με αυτό είναι άφθονες. Χάρη στην επαγγελματική μου εμπειρία, έκανα συχνές επισκέψεις σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τα τελευταία χρόνια και εντυπωσιάστηκα βαθιά από την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ κινεζικών και τοπικών επιχειρήσεων σε δίκτυα και υπηρεσίες 4G.

Οι κινεζικές εταιρείες ICT, που αναδύονται και ευδοκιμούν σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, πιστεύουν πραγματικά στη win-win συνεργασία και στην κοινή ανάπτυξη. Οι Κινέζοι επιχειρηματίες καταλαβαίνουν ότι η τεχνολογία αιχμής του δόρατος όπως το 5G αντιπροσωπεύει μια νέα εποχή για την ανθρωπότητα. Σε αυτήν τη νέα εποχή της ταχέως αναπτυσσόμενης τεχνολογίας, η συνεργασία είναι το «κλειδί» και η ασφάλεια χτίζει την απαραίτητη εμπιστοσύνη.

Η ασφάλεια των κινεζικών προϊόντων ICT έχει δοκιμαστεί και αποδειχθεί πλήρως. Για παράδειγμα, τα τελευταία 30 χρόνια, η Huawei υπήρξε μία από τις πιο ελεγμένες εταιρείες πληροφορικής του κόσμου, με τους Ευρωπαίους χειριστές της να δοκιμάζουν ξανά τον εξοπλισμό της, και οι οποίες έχουν αποδείξει την ποιότητα και την ασφάλειά τους. Η Huawei είναι επίσης η πρώτη επιχείρηση του είδους της που δεσμεύεται ανοικτά να μην επιτρέψει την πρόσβαση σε κακόβουλους φορείς που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής οποιασδήποτε χώρας. Η Huawei παρέχει υπηρεσίες δικτύου σε περισσότερα από 3 δισ. άτομα σε περισσότερες από 170 χώρες και περιοχές, από τις οποίες καμία χώρα, χρήστης, οργανισμός, εταιρεία ή άτομο δεν είχε πρόβλημα που σχετίζεται με την ασφάλεια των πληροφοριών.

Η Κίνα υπήρξε θύμα κλοπής δεδομένων και επίθεσης στον κυβερνοχώρο. Κατανοούμε τη σημασία και ως εκ τούτου δεσμευόμαστε πλήρως για την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και των δεδομένων. Σε αυτό το πλαίσιο ο κρατικός σύμβουλος της Κίνας και υπουργός Εξωτερικών Wang Yi εισήγαγε την Παγκόσμια Πρωτοβουλία της Κίνας για την Ασφάλεια Δεδομένων. Η πρωτοβουλία κάλεσε όλες τις χώρες να συνεργαστούν για να προστατεύσουν το μέλλον της ψηφιακής οικονομίας, να συζητήσουν τρόπους διαχείρισης των κινδύνων για την ασφάλεια των δεδομένων και να προωθήσουν την παγκόσμια διακυβέρνηση στον ψηφιακό τομέα. Οι πράξεις εκφοβισμού που κάνουν κατάχρηση της ασφάλειας ως προσχήματος για στραγγαλισμό επιχειρήσεων άλλων χωρών δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές.

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, με επικεφαλής το 5G και την ψηφιακή καινοτομία, ξεδιπλώνεται γρήγορα. Ως χώρα που έχει δεσμευτεί πλήρως για την οικονομική παγκοσμιοποίηση, η Κίνα επιθυμεί να συμβάλει στην παγκόσμια τεχνολογική πρόοδο και να μοιραστεί με άλλες χώρες την ψηφιακή τεχνογνωσία της καθώς και προϊόντα για να επιταχύνει την ανάπτυξη της ικανότητας ICT.

Ευτυχώς, η έννοια της ψηφιακής συνεργασίας είναι αμοιβαία για τις περισσότερες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει μια εποικοδομητική και ισορροπημένη στάση για τη συνεργασία τους με την Κίνα στον τομέα των ICT. Στον Διάλογο Ψηφιακής Συνεργασίας Κίνας – Ε.Ε. υψηλού επιπέδου, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τη βαθιά επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και στην παγκόσμια διακυβέρνηση και επανέλαβαν την προθυμία ενίσχυσης της ψηφιακής συνεργασίας με φόντο την πανδημία COVID-19 και την παγκόσμια οικονομία που πλήττεται σοβαρά.

Η ψηφιακή συνεργασία έχει τη δυνατότητα να γίνει ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο της πρακτικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των ευρωπαϊκών χωρών. Αντιμέτωποι με πρωτοφανείς προκλήσεις όπως η κρίση υγείας, η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ύφεση και η κοινωνική ανισότητα, πρέπει να συγκεντρώσουμε τις προσπάθειές μας από κοινού. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα καλύτερα τεχνολογικά εργαλεία μας για να κερδίσουμε τους αγώνες και όχι να αντιπαλεύουμε τα εργαλεία.
 
* Ο κ. Liu Zuokui είναι διευθυντής Σπουδών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή