ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση τηλεργασίας στην Deutsche Bank

paratasi-tilergasias-stin-deutsche-bank-561085009

Aν τυχαίνει να ζείτε στις Ηνωμένες Πολιτείες και να εργάζεστε για λογαριασμό της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την εξάπλωση του ιού στη χώρα και τις πιθανότητες να προσβληθείτε κι εσείς. Η διοίκηση της DB ενημέρωσε το προσωπικό της που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ πως το καθεστώς τηλεργασίας παρατείνεται έως τον Ιούλιο του 2021. Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του ο οικονομικός ιστότοπος MarketWatch, οι εργαζόμενοι στην τράπεζα είχαν ζητήσει να διευκρινιστεί η πολιτική που θα ακολουθήσει, διότι αφενός έχουν να σκεφθούν τον κορωνοϊό, αφετέρου την έναρξη του σχολικού έτους.

Σε ενημερωτικό σημείωμά του ο διευθυντής προσωπικού της Deutsche Bank ΗΠΑ, Ματίας Κράουζε, επισημαίνει πως «γίνονται κατανοητές οι ανησυχίες των εργαζομένων μας για τους κινδύνους στα μέσα μεταφοράς, την καθαριότητα και την ασφάλειά τους, καθώς και για άλλα θέματα ποιότητας, αλλά και για το πώς θα εξισορροπήσουν την επαγγελματική και την οικογενειακή ζωή τους». Τον Ιούλιο του 2021 θα γίνει μεταφορά των γραφείων της Deutsche Bank από τη Γουόλ Στριτ στο Κολόμπους Σερκλ του Μανχάταν. «Θα σας ζητηθεί να επανέλθετε στο νέο μας κτίριο, το Deutsche Bank Center, υποθέτοντας πως το περιβάλλον εκείνη την περίοδο θα επιτρέπει την ασφαλή επιστροφή σας», διευκρίνισε προς τους εργαζομένους ο κ. Κράουζε.

Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι η επιλογή της Deutsche Bank έρχεται έως ένα βαθμό σε αντίθεση με τις πρωτοβουλίες άλλων μεγάλων και ανταγωνιστικών της τραπεζών, οι οποίες επιδιώκουν ολοένα και περισσότεροι από τους υπαλλήλους και τα στελέχη τους να επανακάμψουν στα γραφεία τους, αλλά όχι μαζικά, ούτε και ταυτόχρονα. Είναι οι ίδιοι που είχαν παραμείνει στις αρχές της άνοιξης στο σπίτι τους για να συγκρατηθεί η διασπορά του ιού. Η JPMοrgan ενημέρωσε τα υψηλόβαθμα στελέχη της στον βραχίονα των συναλλαγών ότι μπορούν να επιστρέψουν μετά την 21η Σεπτεμβρίου στο γραφείο, ενώ προ ημερών ορισμένοι υπάλληλοι στα γραφεία του Μανχάταν γύρισαν σπίτι – ένας συνάδελφός τους ήταν θετικός σε τεστ κορωνοϊού.

Συνολικά, πάντως, τόσο η JPMorgan όσο και οι Μorgan Stanley, Goldman Sachs και UBS ειδοποιούν σχεδόν το ήμισυ των υπαλλήλων τους πως ενδεχομένως να μην χρειασθεί να επανέλθουν στα γραφεία τους στο Μανχάταν παρά κάποια στιγμή το 2021. Σημειωτέον ότι στο Μανχάταν διατηρούν τα γραφεία τους σχεδόν όλα τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο τα αμερικανικά όσο και τα ευρωπαϊκά. Στη Νέα Υόρκη απασχολούνται στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σχεδόν 500.000 άνθρωποι, οπότε το να μην συνωστίζονται στα γραφεία τους αφενός ανακόπτει τον ιό, αφετέρου ωθεί έτι βαθύτερα την οικονομία της πόλης στην ύφεση και στην ανεργία.

Ο κλάδος της εστίασης και της φιλοξενίας έχει δεχθεί καίριο πλήγμα και αυτός ήταν που κάλυπτε τις αντίστοιχες ανάγκες των εργαζομένων στις τράπεζες. Κι αυτό δεν σημαίνει πως όλοι όσοι τηλεργάζονται επιθυμούν να συνεχίσουν. Η εξισορρόπηση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων είναι για ορισμένους δυσκολότατη, εξ ου και ζητούν απελπισμένα να επανέλθουν. Πάντως, διευθυντικά στελέχη μεγάλων τραπεζών διατείνονται ότι μέχρι και το τέλος του 2020, στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουν επανακάμψει στα γραφεία τους στο Μανχάταν σχεδόν οι μισοί υπάλληλοί τους και θα πρόκειται για όσους διεκπεραιώνουν ζωτικής σημασίας εργασίες, όπως οι χρηματιστηριακές πράξεις βάσει περίτεχνου λογισμικού και ο προγραμματισμός.