Κοντά σε συμφωνία για συνέχιση της επένδυσης της Eldorado Gold

Κοντά σε συμφωνία για συνέχιση της επένδυσης της Eldorado Gold

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ κοντά στο κλείσιμο συμφωνίας για τη συνέχιση της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» στα Μεταλλεία Χαλκιδικής βρίσκονται κυβέρνηση και μητρική εταιρεία, Eldorado Gold. Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στα Μεταλλεία και τη συνάντηση που είχε στις Σκουριές με τη διοίκηση της καναδικής εταιρείας, οι δύο πλευρές φέρονται να τα έχουν βρει στα επίμαχα σημεία σε σχέση με το επικαιροποιημένο επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός» και να απομένουν ελάχιστες διαφορές για το οριστικό κλείσιμο συμφωνίας, που θα πάρει τη μορφή νέας σύμβασης για να εγκριθεί εκ νέου από τη Βουλή. 

Η καναδική εταιρεία εμφανίζεται να έχει ανταποκριθεί ικανοποιητικά στους αδιαπραγμάτευτους όρους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ για αύξηση των εσόδων του ελληνικού Δημοσίου, αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και χρηματοδότηση αντισταθμιστικών έργων για τον Δήμο Αριστοτέλη. Η καναδική εταιρεία φέρεται να έχει αποδεχθεί αύξηση 10% των εσόδων προς το ελληνικό Δημόσιο από την παραχώρηση της χρήσης  μεταλλευτικών δικαιωμάτων, αύξηση των φορολογικών εσόδων καθώς και των προς επένδυση κεφαλαίων. Σε σχέση με την απασχόληση, η εταιρεία έχει ήδη αυξήσει τις θέσεις εργασίας στο αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο που υπέβαλε πέρυσι τον Νοέμβριο στο ΥΠΕΝ. Σήμερα στα Μεταλλεία απασχολούνται 1.650 εργαζόμενοι.

Οσον αφορά τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της επένδυσης, η Eldorado Gold έχει δεσμευτεί για καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων με τη χρήση της μεθόδου της ξηρής απόθεσης. Σύμφωνα με την εταιρεία, με τη συγκεκριμένη μέθοδο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις Σκουριές θα μειωθεί κατά 40%. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και ο καθαρισμός της περιοχής από παλιά απόβλητα καθώς και η υλοποίηση περαιτέρω επενδύσεων σε συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας.
Η Eldorado Gold βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Δήμο Αριστοτέλη για τη χρηματοδότηση αντισταθμιστικών έργων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ στους τομείς των υποδομών, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων παραμένει το αδειοδοτικό πλαίσιο, καθώς η καναδική εταιρεία, έχοντας την πικρά εμπειρία των προηγούμενων ετών με τις συνεχείς προσφυγές στο ΣτΕ και τις παλινδρομήσεις της δημόσιας διοίκησης και στοχεύοντας στην προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή για τη χρηματοδότηση του project, επιδιώκει δεσμεύσεις από το ελληνικό Δημόσιο για την απρόσκοπτη υλοποίηση της επένδυσης. Οι δύο πλευρές φέρονται να αναζητούν ένα σχήμα που θα συνδυάζει τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με αντίστοιχες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Η καναδική εταιρεία φέρεται, τέλος, να έχει δεσμευτεί να υποβάλει μελέτη για την κατασκευή της νέας μονάδας μεταλλουργίας παραγωγής καθαρών μετάλλων.

Η υπογραφή συμφωνίας είναι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θέμα χρόνου. Στον βαθμό που ολοκληρωθεί, θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα της πολύπαθης επένδυσης των Μεταλλείων Χαλκιδικής και θα ανοίξει τον δρόμο για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής, που αποτιμάται σε 72 δισ. ευρώ και θα καταστήσει την Ελλάδα τον μεγαλύτερο παραγωγό χρυσού της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι η θυγατρική εταιρεία της Eldorado, «Ελληνικός Χρυσός», μέσω της οποίας ελέγχει τα Μεταλλεία Χαλκιδικής, υπέβαλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 22 Νοεμβρίου 2019 νέο επενδυτικό σχέδιο, η έγκριση του οποίου προϋποθέτει την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του 2004. Τo υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναθέσει την αξιολόγηση του νέου αναθεωρημένου επενδυτικού σχεδίου στην Grant Thornton.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή