ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία παρά την έξαρση της πανδημίας

aisiodoxia-gia-tin-pagkosmia-oikonomia-para-tin-exarsi-tis-pandimias-561089542

Από την τελευταία φορά που καταγράψαμε τους κινδύνους της οικονομίας από την πανδημία, προ πέντε εβδομάδων, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση ανήλθε από 31 σε 89 ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρωζώνη και από 20 σε 59 στη Βρετανία. Επί του παρόντος η τάση είναι σαφέστατα αυξητική, ενώ το γεγονός ότι αυτό συνέπεσε με το καλοκαίρι δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για τη χειμερινή περίοδο, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες κρατούν τους ανθρώπους εντός οικίας, διευκολύνοντας τη διασπορά. Ως οικονομολόγοι δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις τάσεις της ασθένειας, αλλά απλά μπορούμε να παρατηρούμε τα δεδομένα και να διευκρινίζουμε γιατί ακόμα βασίζουμε τις προβλέψεις μας στην υπόθεση πως η Ευρώπη θα αποφύγει ένα δεύτερο κύμα σκληρής, καταστρεπτικής και εθνικής εμβέλειας καραντίνας, η οποία σε αντίθετη περίπτωση θα ακινητοποιούσε ή θα ανέτρεπε την εν εξελίξει ανάκαμψη. 

Αντ’ αυτής, εκτιμάμε ότι θα υπάρξει προσωρινά μια οπισθοδρόμηση ως απόρροια πιο περιορισμένων, στοχευμένων και τοπικών περιοριστικών μέτρων. Πολλά από αυτά θα πλήξουν κατά τρόπο δυσανάλογο τμήματα της καταναλωτικής δαπάνης, κυρίως αναφορικά με τις υπηρεσίες ψυχαγωγίας, αναψυχής και τουρισμού. 

Αναμένουμε ότι τα μέτρα αυτά θα κλονίσουν την ανάκαμψη, αλλά δεν θα την «παγώσουν». Η παραγωγή και η διασυνοριακή ανταλλαγή αγαθών, η οποία υστερούσε σε σχέση με τις πωλήσεις προϊόντων κατά τη διάρκεια της ταχείας ανάκαμψης Μαΐου – Ιουλίου, θα εξακολουθήσει να ενισχύεται συγκρατημένα και να στηρίζει την όποια ήπια αύξηση του ΑΕΠ στα τέλη του 2020. Οι κίνδυνοι, βέβαια, είναι σοβαροί και εντείνονται, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε λόγους να διατηρούμε μια μετριοπαθώς αισιόδοξη στάση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικότερα, η μεγάλη έξαρση κρουσμάτων του Ιουνίου και του Ιουλίου υποχώρησε τον Αύγουστο και στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε μικρή αύξηση. Εκεί οι επικεντρωμένες περιφερειακές καραντίνες σε συνδυασμό με την αλλαγή συμπεριφοράς ήταν αρκετές να σταθεροποιήσουν την κατάσταση τον Αύγουστο, χωρίς να διακόψουν την ανάκαμψη – κι αυτό δίνει ελπίδες για την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, από τον Φεβρουάριο και μετά, οι επιστήμονες, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι πολίτες και οι κυβερνώντες έχουν μάθει πολλά για τον κορωνοϊό και για το ποια είναι τα καταλληλότερα μέτρα διαχείρισής του. Συνεπώς, οι νέες εστιασμένες περιοριστικές παρεμβάσεις πιθανώς να μπορούν καλύτερα να εξισορροπήσουν την ανάσχεση του ιού και την αποφυγή των οικονομικών ζημιών. Επιπλέον, η πανδημία πλέον δεν ενσκήπτει ως δυσάρεστη έκπληξη, όπως συνέβη τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Εάν δεν εξελιχθεί σε κάτι ανεξέλεγκτο, το δεύτερο κύμα κρουσμάτων θα πλήξει λιγότερο την εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρήσεων από το πρώτο. 
 
* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Berenberg.