Σε συμβιβασμό κατέληξαν το Δημόσιο και η Fraport Greece

Σε συμβιβασμό κατέληξαν το Δημόσιο και η Fraport Greece

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, χθες Τετάρτη, επισφραγίστηκε ο αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός, όπως τον χαρακτηρίζουν και οι δύο πλευρές, μεταξύ του Δημοσίου και της Fraport Greece αναφορικά με συμβατική υποχρέωση που έχει το ελληνικό Δημόσιο έναντι της παραχωρησιούχου των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για τη ζημία που αυτή υπέστη από το lockdown.

Η συμβιβαστική επίλυση γίνεται στο πλαίσιο στήριξης του τουρισμού και των αερομεταφορών από το ελληνικό Δημόσιο, σε συνέχεια της σχετικής ΠΝΠ για τον κλάδο των αερομεταφορών με πρόθεση την αποφυγή περαιτέρω δυσμενών εξελίξεων για τον τουριστικό κλάδο της χώρας. Αποτελεί δε μέτρο προς ανακούφιση του κλάδου και όχι προς αποκατάσταση ζημιών, σημειώνουν στην «Κ» κυβερνητικές πηγές.

Η παραχωρησιούχος θα συνεχίσει να εκτελεί τις υποχρεωτικές επενδύσεις της και θα τις ολοκληρώσει εντός χρονοδιαγράμματος, αλλά θα ανασταλούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα κάποιες από τις πληρωμές που πραγματοποιεί στο πλαίσιο του ετήσιου ανταλλάγματος των 22,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ θα υπάρξουν και ορισμένες απαλλαγές. Πρόκειται για εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα πρέπει να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να ψηφιστεί από τη Βουλή. Μετά τη σχετική συμφωνία, το Δημόσιο με τη σειρά του απαλλάσσεται από πολύ υψηλότερες υποχρεώσεις, χωρίς καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού (το ετήσιο αντάλλαγμα εισπράττεται από το ΤΑΙΠΕΔ και αποδίδεται απευθείας για αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους), και παύει κάθε απαίτηση της παραχωρησιούχου σχετικά με τις επιπτώσεις από την πανδημία.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της μητρικής Fraport AG, Stefan Schulte, τον CEO της Fraport Greece, Alexander Zinell, και τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας, Χρήστο Κοπελούζο, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος χειρίστηκε το ζήτημα. Σύμφωνα με το Μαξίμου, «στη συνάντηση εκφράστηκε ικανοποίηση για την εξεύρεση αμοιβαία επωφελούς λύσης για τα εκκρεμή ζητήματα και καταγράφηκε κοινή κατανόηση για τη συνέχιση και τη διεύρυνση των σχετικών επενδύσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει μια φιλοεπενδυτική και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση διασφαλίζουν όλες τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση των μεγάλων ξένων επενδύσεων στη χώρα».

Το θέμα των απαιτήσεων της παραχωρησιούχου αποκάλυψε προ μηνών η «Κ» και ο συμβιβασμός, τον οποίο επίσης αποκάλυψε την Κυριακή η εφημερίδα, ήρθε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις επί αξιώσεων που ανέγειρε η παραχωρησιούχος στο πλαίσιο των συμβατικών δικαιωμάτων της. Ειδικότερα, η Fraport Greece επικαλέστηκε εκτιμήσεις για διαφυγόντα έσοδα, μόνον κατά το πρώτο εξάμηνο, άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ από την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις διεθνείς πτήσεις. 

Το μοντέλο του αμοιβαία επωφελούς συμβιβασμού προκρίθηκε προκειμένου το Δημόσιο να αποφύγει βαρύτερες οικονομικές υποχρεώσεις. Αλλά και η Fraport Greece επέλεξε να επιδιώξει λύση χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στις πρόνοιες της διαιτησίας και των άλλων έννομων μέσων που προβλέπονται, καθώς δεν επιθυμούσε να έρθει σε αντιπαράθεση με το ελληνικό Δημόσιο.

Η σύμβαση παραχώρησης της έδινε, πάντως, το δικαίωμα να διεκδικήσει τα διαφυγόντα έσοδά της (η κατανομή κινδύνων που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης προκύπτει μέσα από τη σχετική αναφορά της σύμβασης σε «γεγονότα ανωτέρας βίας»). Από τα δεδομένα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και της Fraport Greece προκύπτει ότι η πτώση των διεθνών αφίξεων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια μετά τις απαγορεύσεις πτήσεων που αποφασίστηκαν εξαιτίας της πανδημίας διαμορφώθηκε στο 71,2% στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, ενώ συνολικά εγχώρια και διεθνής επιβατική κίνηση έχουν υποχωρήσει κατά 74,5%. Σύμφωνα με τη μητρική Fraport AG, η θυγατρική της στην Ελλάδα είχε καταγράψει στους πρώτους έξι μήνες του 2019 λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 46,8 εκατ. και έσοδα 206,2 εκατ. ευρώ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή