Τα ταμειακά διαθέσιμα μπορούν να καλύψουν και δεύτερο lockdown

Τα ταμειακά διαθέσιμα μπορούν να καλύψουν και δεύτερο lockdown

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο lockdown θα ήταν δυσβάστακτο για την πραγματική οικονομία, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας υγείας, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν για να καλύψουν το κόστος των παρεμβάσεων. 

Μιλώντας σε podcast του protothema.gr ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως η χώρα έχει κάνει μία επιλογή: Βάζει πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή και υγεία και ακολουθεί τις συστάσεις των ειδικών. Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του, όπως είπε, μπορεί να στηρίξει την όποια απόφαση ληφθεί. 

Σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, όμως, δεν μπορούμε να αντέξουμε ένα δεύτερο lockdown, επισήμανε ο υπουργός τονίζοντας παράλληλα ότι: «Εμείς ως υπουργείο Οικονομικών έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξουμε την όποια κυβερνητική απόφαση.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουμε “χτίσει” ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα ύψους 37,7 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την όποια επιλογή γίνεται ή θα γίνει. Ηδη, για παράδειγμα, υπάρχουν επιπλέον μέτρα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας που δεν ήταν προγραμματισμένα. Ηρθαμε λοιπόν και βοηθήσαμε ακόμα περισσότερο αυτές τις περιοχές. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε το παρόν και το μέλλον ανάλογα με τις αποφάσεις που θα πάρουν οι ειδικοί».

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε την εκτίμηση ότι η ύφεση φέτος θα κινηθεί κοντά στο 8%, ενώ σημείωσε πως περιμένουμε ισχυρή ανάπτυξη το 2021, λόγω και της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Σημειώνεται ότι στην 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ύφεση είναι της τάξεως του 9%, χωρίς μάλιστα να έχει υπολογιστεί το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown. 

Επίσης, σημειώνεται ότι η δια-τήρηση επαρκούς αποθέματος μετρητών θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση σταθερής πρόσβασης στην αγορά το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Η διατήρηση ενός επαρκούς ταμειακού “μαξιλαριού”, μαζί με την εκπόνηση μιας στρατηγικής ανάπτυξης, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την υποστήριξη του επενδυτικού αισθήματος».

Ουσιαστικά η Κομισιόν ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να βάλει «φρένο» στη χρήση του αποθεματικού το 2021. Τέλος, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει αβέβαιη και αυτό συνεπάγεται ασάφεια και για τα μελλοντικά μέτρα που ενδεχομένως να χρειασθούν για να συγκρατηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή