Χρυσός: Πόσο θα «λάμψει» ακόμη;

Χρυσός: Πόσο θα «λάμψει» ακόμη;

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διπλό σοκ της πανδημίας του Covid-19 και της βαθύτατης οικονομικής κρίσης που αυτή πυροδότησε έστρεψε μαζικά φέτος τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού. Το πολύτιμο μέταλλο έχει δει την αξία του να ενισχύεται 24% από τις αρχές του έτους και το ερώτημα είναι ένα: Πόσο ακόμη μπορεί να ανέβει;

Οι προοπτικές για το πολύτιμο μέταλλο είναι άκρως ευνοϊκές πιστεύουν οι αναλυτές επικαλούμενοι όχι μόνο την έντονη αβεβαιότητα, που περιορίζει την όρεξη για επενδύσεις ρίσκου, αλλά και την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. 

Ο χρυσός είναι ο μεγάλος ευνοημένος από την αποφασιαστικότητα που επιδεικνύουν η Federal Reserve, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. 

Η προοπτική να παραμείνουν τα επιτόκια καρφωμένα στο μηδέν (ή και σε αρνητικό έδαφος) για αρκετά χρόνια ακόμη σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν να χάσουν όχι μόνο σε περίπτωση αναταράξεων στις αγορές μετοχών, αλλά και εάν επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα και τα κρατήσουν έως τη λήξη τους.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα πολύτιμα μέταλλα προβάλλουν ως άκρως ελκυστική επιλογή, προστατεύοντας τους επενδυτές από την όποια μεταβλητότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του χρυσού έσπασε φέτος για πρώτη φορά το φράγμα των 2.000 δολαρίων η ουγκιά- ένα ορόσημο στην bull market του μετάλλου που άρχισε το 2015. 

Για να σπάσει το ιστορικό ρεκόρ του και σε προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό επίπεδο θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω 43% στα 2.800 δολάρια η ουγκιά. 

Σε προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό επίπεδο το ιστορικό του ρεκόρ είχε καταγραφεί στην αγορά του Λονδίνου στις 21 Ιανουαρίου 1980, στα 850 δολάρια η ουγκιά. Το τότε άλμα των τιμών είχε πυροδοτήσει η κρίση των ομήρων στο Ιράν και η εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν.

Πηγή: Wall Street Journal 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή