Συνταξιοδοτικά ταμεία κατέθεσαν μαζικές αγωγές κατά της Allianz

Συνταξιοδοτικά ταμεία κατέθεσαν μαζικές αγωγές κατά της Allianz

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ασυνήθιστο κύμα αγωγών και μηνύσεων υποβάλλεται τελευταία κατά της ασφαλιστικής Allianz, που κατηγορείται ότι με δική της υπαιτιότητα εξανεμίστηκαν οι οικονομίες όσων συνταξιοδοτικών ταμείων την εμπιστεύθηκαν. Την ίδια στιγμή, όμως, διαπιστώνεται έλλειψη επενδυτικών επιλογών για τα συνταξιοδοτικά ταμεία ανά τον κόσμο, αλλά και τους ίδιους τους συνταξιούχους, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, είτε κοντά στο μηδέν ή και σε αρνητικό έδαφος. Ενας ετερόκλητος συνασπισμός από αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία οδηγών φορτηγών, καθηγητών και εργατών του υπόγειου σιδηροδρόμου έχει υποβάλει μαζικές αγωγές κατά της γερμανικής ασφαλιστικής. 

Αγορές

Ειδικότερα, οι κατηγορίες αφορούν τον επενδυτικό βραχίονα της Allianz, έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο, ότι δεν περιφρούρησε τις επενδύσεις τους όταν κατέρρεαν τα χρηματιστήρια εξαιτίας της πανδημίας. Η πανδημία προκάλεσε ελεύθερη πτώση στις αγορές ανά τον κόσμο, αλλά καμία άλλη μεταξύ των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων δεν έχει έως τώρα αντιμετωπίσει τέτοιο μεγάλο όγκο εναντίον της αγωγών σε σχέση με τις ζημίες. 

Τον Μάρτιο, όταν κορυφωνόταν η κρίση της πανδημίας, η Allianz αναγκάστηκε να κλείσει δύο ιδιωτικά hedge funds καθώς είχαν υποστεί μεγάλες απώλειες. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν οι επενδυτές το 97% των κεφαλαίων που είχαν επενδύσει στο ένα από τα δύο funds. Τον Απρίλιο, η Morningstar υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των υπόλοιπων funds της Allianz, επικαλούμενη «την αποτυχία της να διαχειριστεί τον επενδυτικό κίνδυνο και την αβεβαιότητα»

Προκάλεσε, έτσι, αυτό το κύμα εναντίον της αγωγών, με τα συνταξιοδοτικά ταμεία να υποστηρίζουν πως έχουν χάσει συνολικά περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Από την πλευρά της, η γερμανική ασφαλιστική χαρακτηρίζει τις κατηγορίες τους εσφαλμένες τόσο από νομικής απόψεως όσο και ως προς τα γεγονότα που επικαλούνται. Και βέβαια, δηλώνει πως θα υπερασπιστεί σθεναρά τον εαυτό της. Οπως τονίζει, οι ενάγοντες είναι επαγγελματίες επενδυτές και τοποθετήθηκαν σε επενδύσεις «συνυφασμένες με κινδύνους ανάλογους των υψηλών αποδόσεων που προσφέρουν». Οι τελευταίες αγωγές κατά της Allianz και του επενδυτικού της βραχίονα, Allianz Global Investors, υποβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το συνταξιοδοτικό ταμείο των εργαζομένων στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Νέας Υόρκης (ΜΤΑ), που αριθμεί 70.000 μέλη και είχε επενδύσει μέσω της Allianz Global Investors 200 εκατομμύρια δολάρια. Ανάλογες αγωγές έχουν υποβάλει τα συνταξιοδοτικά ταμεία των καθηγητών στην πολιτεία του Αρκάνσας.
Κεντρικό επιχείρημά τους είναι πως η Allianz Global Investors παρεξέκλινε από την πάγια τακτική της να χρησιμοποιεί ασφαλιστικές δικλίδες για να προστατεύσει τους επενδυτές από τις βραχυπρόθεσμες ανατροπές και πτώσεις της αγοράς. Την καταγγέλλουν ότι έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση «παντός καιρού» και «με την απληστία της θυσίασε τις οικονομίες των εργαζομένων του ΜΤΑ, που την ίδια στιγμή διακινδύνευαν τη ζωή τους για να κρατήσουν σε λειτουργία τη ζωή στη Νέα Υόρκη».

Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική έρευνα της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της η Allianz συνεργάζεται μαζί της.  Εκπρόσωπος του εν λόγω συνδικάτου διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις των μελών του. Στο μεταξύ, η Allianz βάλλεται και σε ένα άλλο μέτωπο, καθώς κατηγορείται ότι έκλεισε μονάδες της στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας χωρίς να δώσει αποζημιώσεις. Υφίσταται, εν ολίγοις, συντριπτικές πιέσεις αφού καλείται να καλύψει αποζημιώσεις για εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν, ενώ παράλληλα έχει μειωθεί η ζήτηση για ασφαλίσεις ταξιδιών και ασφάλιση αυτοκινήτου. Αναμένεται, έτσι, να παρουσιάσει την πρώτη μείωση κερδών έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία.

Απειλή 

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Natixis Global Retirement, που προκύπτει από έρευνα σε 44 χώρες, η ευημερία των συνταξιούχων απειλείται, άλλωστε, από τη συγκυρία των αρνητικών επιτοκίων, της ύφεσης, της εισοδηματικής ανισότητας και της κλιματικής αλλαγής. Ειδικότερα, όμως, τα μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές στην ευημερία των συνταξιούχων, δεδομένου ότι εξαφανίζουν τις επενδυτικές επιλογές τους και ιδιαιτέρως δεν τους αφήνουν περιθώρια για ασφαλείς επενδύσεις. Από τη σχετική έρευνα της Natixis προκύπτει πως στις 16 από τις 44 χώρες ο μέσος όρος των επιτοκίων της τελευταίας πενταετίας είναι αρνητικός. Μόλις το 2016 αυτό ίσχυε μόνο για μία χώρα, τη Βρετανία. Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης πως σε ό,τι αφορά την εισοδηματική ισότητα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην έβδομη θέση από το τέλος ενώ είναι μία από τις πρώτες χώρες, και συγκεκριμένα στην έκτη θέση, με κριτήριο το κατά κεφαλήν εισόδημα. Η υπερδύναμη εμφανίζει, άλλωστε, τις υψηλότερες κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία, αλλά υποχώρησε από τη 10η στη 16η θέση μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών σε ό,τι αφορά το επίπεδο υγείας καθώς έχει χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή