Πώς η αμφιλεγόμενη Palantir έφτασε στα 22 δισ. δολάρια

Πώς η αμφιλεγόμενη Palantir έφτασε στα 22 δισ. δολάρια

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία Palantir, γνωστή για την παροχή αμφιλεγόμενου λογισμικού συγκέντρωσης και επεξεργασίας δεδομένων σε κυβερνητικές υπηρεσίες, πέτυχε να εξασφαλίσει αποτίμηση σχεδόν 22 δισ. δολαρίων στο ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 

Πρόκειται για εντυπωσιακό επίτευγμα για μία εταιρεία, η οποία δεν έχει εμφανίσει μέχρι στιγμής ποτέ κέρδη, ενώ έχει να αντιμετωπίσει ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας και στηρίζεται σε κρατικές υπηρεσίες για το ήμισυ σχεδόν των εσόδων της. Η ίδια ωστόσο υποστηρίζει ότι η ανάγκη για το λογισμικό που προσφέρει «δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη» και οι επενδυτές φαίνεται να συμφωνούν. 

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2003 με τη στήριξη του επενδυτή Πίτερ Τιλ και αναπτύσσει προγράμματα που ενσωματώνουν τεράστια σετ δεδομένων και δίνουν συνδέσεις και μοτίβα. Έχει χαρακτηριστεί ως η πιο «τρομακτική» από τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, καθώς συνεργάζεται με τη CIA, ενώ ένα από τα πρώτα project της ήταν η παροχή δεδομένων σε Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Τώρα προσφέρει λογισμικό κυρίως σε αστυνομικά τμήματα, δημόσιους οργανισμούς και εταιρικούς πελάτες. 

Έχει δραστηριότητα σε περισσότερες από 150 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, όπου ήταν μεταξύ των εταιρειών, που επελέγησαν από την κυβέρνηση να βοηθήσουν στη μάχη κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Το πρώτο εξάμηνο του 2020 η Palantir είδε τα έσοδά της να αυξάνονται 49% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα στα 480 εκατ. δολάρια. Στη απευθείας εγγραφή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στην οποία η αγορά και όχι η ίδια εταιρεία καθορίζει την αρχική τιμή διάθεσης, πέτυχε μετοχική τιμή 10 δολαρίων, που της προσδίδει χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 22 δισ. δολαρίων.  

Πηγή: BBC 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή