Τον Οκτώβριο η απόφαση για νέα ρύθμιση χρεών

Τον Οκτώβριο η απόφαση για νέα ρύθμιση χρεών

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα για πρόσθετες ρυθμίσεις για τις οφειλές των νοικοκυριών που προκλήθηκαν μετά τον Απρίλιο και το lockdown εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις μέσα στον Οκτώβριο. Τον επόμενο μήνα θα ανοίξει ο τέταρτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, στον οποίο περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις των πληγέντων περιοχών, ενώ σημαντικό μέρος του ποσού, που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα επιστρέφεται. 

Αυτά επεσήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ενώ επανέλαβε ότι το 2012 θα γίνουν μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και την εισφορά αλληλεγγύης. Για περαιτέρω μειώσεις του ΕΝΦΙΑ ή άλλου φόρου σε μόνιμη βάση, ωστόσο, όπως εξήγησε «θα πρέπει να κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο». 

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποιες φορές καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣυνΕργασία, υπογραμμίζοντας όμως ότι «για πρώτη φορά το κράτος σε έξι μήνες έφτιαξε επτά ηλεκτρονικές πλατφόρμες για να παράσχει πόρους στην πραγματική οκονομία».  

Ερωτηθείς για την πορεία της οικονομίας, επανέλαβε την πρόβλεψη για ύφεση κοντά στο 8% φέτος και δυναμική ανάπτυξη την επόμενη χρονιά. Σχετικά με το αν αντέχει η οικονομία ένα δεύτερο lockdown υπογράμμισε ότι όσο πιο αυστηροί και μεγαλύτερης διάρκειας είναι οι περιορισμοί τόσο πιο οδυνηρές είναι οι επιπτώσεις.

«Εχει μετρηθεί ότι ένα lockdown έχει επιπτωσεις της τάξης του 2,5% στο ΑΕΠ μιας ευρωπαϊκής χώρας. Άρα, οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία από ένα γενικό lockdown είναι τραγικές» είπε, αλλά διαβεβαίωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα μπορούν να καλύψουν την όποια απόφαση λάβει η κυβέρνηση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή