Η ύφεση στη Βρετανία δεν είναι βαθύτερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

Η ύφεση στη Βρετανία δεν είναι βαθύτερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη συρρίκνωση κατά 2,5% που σημείωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους, το πραγματικό ΑΕΠ της Βρετανίας σημείωσε πτώση ρεκόρ 19,8% το δεύτερο τρίμηνο. Συγκρινόμενη με κάθε άλλη χώρα, η ύφεση της Βρετανίας ήταν φοβερή. Ισως, όμως, παίζουν κάποιο ρόλο ορισμένοι παράγοντες στατιστικής φύσεως που είναι ιδιαίτεροι στην περίπτωση της Βρετανίας (και σε μικρότερο βαθμό και για άλλες χώρες, όπως η Γαλλία).

Αν εξετάσουμε τη μεταβολή που σημειώθηκε στο πραγματικό ΑΕΠ διαφόρων χωρών από το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους έως το δεύτερο τρίμηνο του 2020, θα δούμε ότι η Βρετανία υπέστη ύφεση 21,8%, πολύ μεγαλύτερη δηλαδή από το 18,9% της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Αν όμως εξετάσουμε το ονομαστικό ΑΕΠ, θα δούμε ότι η εικόνα αλλάζει δραματικά.

Το ΑΕΠ της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 14,8%, σαφώς λιγότερο από τη μείωση 15,7% που σημείωσε το γαλλικό ΑΕΠ και την πτώση 17,6% που κατέγραψε το ΑΕΠ της Ιταλίας. Παραμένει, βέβαια, βαθύτερη η ύφεση της Βρετανίας από εκείνη της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Εν ολίγοις, η ύφεση στη Βρετανία ήταν βαθύτατη, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ήταν πολύ χειρότερη από εκείνη που γνώρισαν άλλες χώρες.

Είναι βέβαιο ότι αν η βρετανική κυβέρνηση είχε αντιδράσει ταχύτερα στην πανδημία, θα είχε περιορίσει τη ζημιά που αυτή προκάλεσε τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία της χώρας. Η σύγκριση των στοιχείων για το πραγματικό και το ονομαστικό ΑΕΠ θέτει υπό αμφισβήτηση την εντύπωση που επικράτησε ότι η Βρετανία υπέστη μια ύφεση πολύ βαθύτερη και χειρότερη σε σύγκριση με τις άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες ακριβώς επειδή καθυστέρησε να αναστείλει την οικονομική δραστηριότητα.

Μετά την ισχυρή ανάκαμψη που γνώρισε το τρίτο τρίμηνο, με το πραγματικό ΑΕΠ να ενισχύεται κατά περίπου 16%, ο ρυθμός αναμένεται πως το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα μετριασθεί σε μια ανάπτυξη της τάξεως του 2,5%. Η επιβράδυνση οφείλεται σε δύο καθοριστικούς παράγοντες. Ο ένας είναι οι ήπιοι περιορισμοί που λαμβάνονται για να αναχαιτισθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η αβεβαιότητα για την έκταση αυτών των μέτρων, καθώς θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη και τη δραστηριότητα. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η αβεβαιότητα για το Brexit, που εντείνεται όσο πλησιάζει η τελική προθεσμία για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε. Ο φόβος πως η Βρετανία θα εξοστρακισθεί από την ενιαία αγορά κατά ασύντακτο τρόπο θα εξωθήσει πολλές επιχειρήσεις να αναβάλουν καθοριστικές αποφάσεις τους για προσλήψεις και επενδύσεις έως το νέο έτος.

* Ο κ. Kallum Pickering είναι οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Berenberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή