Χρηματιστήριο Αθηνών: Πρώτος στόχος η ανάκτηση των 630 μονάδων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πρώτος στόχος η ανάκτηση των 630 μονάδων

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένα θετικό είναι το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδιώκουν ένα restart στο δ’ τρίμηνο του έτους, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες του εννεάμηνου, οι οποίες ξεπερνούν το 30%. Μάλιστα, η εν μέρει αλλαγή κλίματος άρχισε να διαφαίνεται από χθες, όταν ο Γενικός Δείκτης απορρόφησε τις αρχικές απώλειες, “έσωσε” τις 620 μονάδες και έκλεισε με οριακά κέρδη 0,22% στις 624 μονάδες.
Σήμερα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,60% και διαμορφώνεται στις 628 μονάδες, βάζοντας ως πρώτο στόχο την ανάκτηση των 630 μονάδων. Πέριξ του 0,60% διαμορφώνονται τα κέρδη και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος κινείται άνω των 1.500 μονάδων. Ο τζίρος, πάντως, για ακόμη μία ημέρα, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας προς ώρας τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, με τον όγκο των συναλλαγών να είναι περιορισμένος και τις διακυμάνσεις των μετοχών να διαμορφώνονται κοντά στο 1%. Ενδεικτικά, η Alpha Bank υποχωρεί οριακά κατά 0,40% και η Eurobank κατά 0,85%. Στον αντίποδα, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται οριακά κατά 0,14%, ενώ η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει τη μεγαλύτερη δυναμική, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 1,40%.
Στο ταμπλό, ταυτόχρονα, ξεχωρίζει η μετοχή της Coca-Cola, η οποία παρουσιάζει άνοδο κατά 2,16%, ενώ η μετοχή της Jumbo ενισχύεται κατά 2,07% χάρη στη διατήρηση της κερδοφορίας του α’ εξαμήνου. Στο +1,50% διαμορφώνονται τα κέρδη και για τις μετοχές των Ελλάκτορα – ΕΛΠΕ. Αντίθετα, οι πιέσεις στη μετοχή της Aegean παραμένουν αμείωτες (-2%), με τους επενδυτές να είναι απογοητευμένοι από τα αδύναμα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου αλλά και τις αβέβαιες προοπτικές του β’ εξαμήνου.  
Το “μπαλάκι” στις τράπεζες
Η σημερινή συγκρατημένη αισιοδοξία, μεταξύ άλλων, αποδίδεται και στο προωθούμενο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, έχει ήδη καταθέσει στην κυβέρνηση το σχέδιο για τη δημιουργία bad bank, η οποία θα απορροφήσει όλα τα προβληματικά τραπεζικά χαρτοφυλάκια, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενημερώσει και τις διοικήσεις των τραπεζών. Στόχος της ΤτΕ είναι η προωθούμενη bad bank να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τον “Ηρακλή”, προκειμένου να διευθετήσει τα εναπομείναντα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και όσα προκύψουν από την πανδημία του κορωνοϊού.
Άλλωστε, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, οι οποίες μιλούν στο kathimerini.gr, αυτό είναι και το μείζον ζήτημα για την αγορά, καθώς η επίλυση των τραπεζικών προβλημάτων αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την κίνηση προς τις 700-800 μονάδες. “Όσο εκκρεμεί αυτό το ζήτημα και όσο οι τράπεζες είναι εγκλωβισμένες σε χαμηλές αποτιμήσεις, τόσο θα διατηρείται αυτή η απογοητευτική εικόνα στο ταμπλό του χρηματιστηρίου” εξηγούν, χαρακτηριστικά.
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι μεμονωμένες εισηγμένες καταφέρνουν να παράσχουν τα κατάλληλα στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, χάρη στην αναπάντεχη θετική πορεία των οικονομικών μεγεθών στο α’ εξάμηνο του 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΟΤΕ εμφάνισε καθαρά κέρδη 181 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Μυτιληναίος ακολούθησε με καθαρή κερδοφορία 69,3 εκατομμυρίων ευρώ. Θετική ήταν και η επίδοση της ΔΕΗ, η οποία παρουσίασε κέρδη 29,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα μοιάζει κάπως πιο αισιόδοξο, με τους επενδυτές να ευελπιστούν σ’ ένα καλύτερο δ’ τρίμηνο, προκειμένου να ανακτήσουν τις απώλειες των τελευταίων εβδομάδων. Στο πλαίσιο αυτό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,29%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,87%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,13% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,12%. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει άνοδο κατά 0,65% στις 363 μονάδες. Ίδιο είναι το σκηνικό και στην προ-αγορά (premarket) της Wall Street, με τα future του Dow Jones να σημειώνουν κέρδη της τάξης των 200 μονάδων. Άλλωστε, ώθηση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρέχει και η αισιοδοξία για άμεση συμφωνία Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων, με στόχο την έναρξη ενός νέου προγράμματος δημοσιονομικής στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή