Το αποτύπωμα του Covid19 στις εισηγμένες του Χ.Α.

Το αποτύπωμα του Covid19 στις εισηγμένες του Χ.Α.

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμφάνιση του Covid19 και τα αναγκαία για τον περιορισμό της εξάπλωσής του μέτρα οδήγησαν στο «κόκκινο» τις εισηγμένες εταιρείες το πρώτο εξάμηνο του 2020, ανατρέποντας τις θετικές προοπτικές που διαφαίνονταν στις αρχές του έτους. Όπως προκύπτει από τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων η πίεση κορυφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, αφού το «lockdown» πυροδότησε πτώση της εγχώριας ζήτησης, των δαπανών του ιδιωτικού τομέα και των εσόδων του τουρισμού.

Η «πίεση» που ασκείται στα οικονομικά αποτελέσματα δεν πλήττει στον ίδιο βαθμό όλους τους κλάδους. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν ο κλάδος Ταξιδιών και Αναψυχής, οι Ενεργειακές επιχειρήσεις, το Εμπόριο, τα Καταναλωτικά Προϊόντα, οι Πρώτες Ύλες και η Ακίνητη Περιουσία. Θετική αντίδραση και κερδοφορία εμφάνισαν από την άλλη οι κλάδοι των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, η Τεχνολογία, οι Τηλεπικοινωνίας, τα προϊόντα Προσωπικής Φροντίδας και τα Φάρμακα ενώ καλύτερη απόδοση σε σχέση με το σύνολο εμφάνισαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών προϊόντων και των Τροφίμων και Ποτών. 

Ειδικότερα, οι επιδόσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων για το το πρώτο εξάμηνο 2020 έχουν ως εξής:

-Μείωση του Κύκλου Εργασιών στα επίπεδα των 26,6 δισ. ή 19,4% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2019. Εάν εξαιρεθούν τα αποτελέσματα της Aegean Airlines και των ενεργειακών επιχειρήσεων ΕΛΠΕ και Motor Oil η μείωση είναι της τάξης του 12,2%.

Το αποτύπωμα του Covid19 στις εισηγμένες του Χ.Α.-1

Μείωση της Λειτουργικής Κερδοφορίας (EBITDA) στα επίπεδα των 2,65 δισ. σε ποσοστό -33% σε σχέση με το Α’ εξάμηνο 2019. Χωρίς τον υπολογισμό των αποτελεσμάτων της της Aegean Airlines και των ενεργειακών επιχειρήσεων ΕΛΠΕ και Motor Oil η πτώση διαμορφώνεται στο -5,4%. 

Το αποτύπωμα του Covid19 στις εισηγμένες του Χ.Α.-2

-Πτώση της Κερδοφορίας Προ Φόρων και Μετά Φόρων σε ποσοστά -109,6% και -113,1%, αντίστοιχα σε σχέση με το Α’ εξάμηνο 2019 («γύρισαν» δηλαδή σε ζημιές), αποτέλεσμα των συνεπειών που αντιμετώπισαν συγκεκριμένοι κλάδοι και κατ’ επέκτασιν οι εισηγμένες επιχειρήσεις

-Κερδοφορία Προ Φόρων και Μετά Φόρων (χωρίς ΕΛΠΕ, Motor Oil και την Aegean) με πτώση της τάξης -29,0% και -28,0% αντίστοιχα σε σχέση με το Α’ εξάμηνο 2019 δείγμα της έντασης των επιπτώσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία αλλά και πως συγκεκριμένοι κλάδοι με μεγάλες ζημιές υπερκαλύπτουν τα αποτελέσματα της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων

-Μείωση της Καθαρής Θέσης σε ποσοστό -6,3% σε σχέση με τη χρήση 2019 στα επίπεδα των 29,5 δισ., η οποία προέρχεται από την μεταφορά των ζημιών στα ίδια κεφάλαια

-Σταθεροποίηση του Ενεργητικού σε σχέση με την χρήση 2019 στα επίπεδα των 90 δισ.με στόχο την συνεχή ενίσχυση της περιουσίας των μετόχων τους

-Μεγάλη Αύξηση των Tαμειακών Διαθεσίμων σε ποσοστό +22,6%, γεγονός που αντικατοπτρίζει την διατήρηση υψηλής ρευστότητας είτε για μελλοντικό κεφάλαιο κίνησης είτε για έκτακτες ανάγκες λόγω των διαμορφωμένες συνθηκών.

Τα Ταμειακά Διαθέσιμα των επιχειρήσεων ανήλθαν το Α’ εξάμηνο 2020 σε 12,2 δισ., σε σχέση με το Α’ εξάμηνο 2019 όπου είχαν ανέλθει σε 9,9 δισ.

-Αύξηση του Συνολικού Δανεισμού στα 31,9 δισ. ποσοστό +4,8% σε σχέση με τη χρήση 2019, κυρίως λόγω της δυνατότητας των επιχειρήσεων να δανεισθούν με ελκυστικά επιτόκια ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης αλλά και να διατηρήσουν ρευστότητα λόγω των ειδικών συνθηκών της οικονομίας

-Σταθεροποίηση των Υποχρεώσεων σε σχέση με τη χρήση 2019, στα επίπεδα των 60,0 δισ.

-Μείωση του Αριθμού των Εργαζομένων σε ποσοστό -3,1%, σε σχέση με το Α’ εξάμηνο 2019, στα επίπεδα των 166 χιλιάδων, αριθμός σημαντικός δεδομένων των νέων μορφών εργασίας αλλά και της ρευστής κατάστασης που επικρατεί.

Έσοδα- Κέρδη

Την μεγαλύτερη αύξηση εσόδων εμφάνισαν στην πλειοψηφία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως : AVE (+202,42%), Παπουτσάνης (+45,77%), Trastor (+43,83%) BRIQ Properties (+34,09%), Ίλυδα (+25,70%), Δρομέας (+25,34%) και Quest Συμμετοχών (+17,72%).

Οι ζημιές μετά φόρων ανήλθαν στα -128 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του -113,1% σε σχέση με το Α’ εξάμηνο 2019.

Τα κέρδη μετά φόρων, χωρίς την συμμετοχή της Aegean Airlines, ΕΛΠΕ και Motor Oil, ανήλθαν στα 520 εκατ. παρουσιάζοντας μείωση 28% σε σχέση με το 724 εκατ. του Α’ εξαμήνου του 2019.

Οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν την μεγαλύτερη αύξηση στην κερδοφορία μετά φόρων για το το Α’ εξάμηνο του 2020 είναι :Παϊρης (+489,47%), Δρομέας (+379,58%), Παπουτσάνης (+275,19%), Αλουμύλ (+258,40%), Byte Computer (+228,40%), Ιντρακόμ Συμμετοχών (+225,62%) και Πλαστικά Θράκης (+144,15%).

Δανεισμός

Οι εισηγμένες που εμφανίζουν το Α΄εξάμηνο 2020 μηδενικό δανεισμό, είναι :Ιντεάλ, Καρέλιας, Alpha Trust Ανδρομέδα, Ευρωπαϊκή Πίστη, Alpha Αστικά Ακίνητα, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚΕ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΑΔΜΗΕ.

Οι εταιρίες με τον μεγαλύτερο δανεισμό το Α’ εξάμηνο 2020 είναι ο ακόλουθες :ΔΕΗ, Coca Cola HBC, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Viohalco και Ελλάκτωρ.

Διαθέσιμα

Οι επιχειρήσεις με το υψηλότερο ποσό διαθεσίμων το Α’ εξάμηνο 2020 είναι :OTE, ΕΛΠΕ, Coca Cola HBC, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, ΟΠΑΠ.

Οι επιχειρήσεις με «καθαρό» θετικό ταμείο (διαθέσιμα μείον συνολικό δανεισμό) ανέρχονται σε 47 στο σύνολο των 115 του εξεταζόμενου δείγματος και στις πρώτες θέσεις είναι: ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda, Μυτιληναίος και Jumbo.

Οι προοπτικές του δεύτερου εξαμήνου

Το «άνοιγμα» της οικονομίας από τα μέσα Ιούνιου –αν και η ανάκαμψη αναμένεται βραδεία- αναμένεται να επηρεάσει θετικά το 2 ο εξάμηνο του 2020 και υπάρχει η προσδοκία βελτίωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων 2020 καθώς και της μείωσης της «πτώσης» των μεγεθών που έχουν επηρεασθεί περισσότερο (σύμφωνα και με τις δηλώσεις και αναφορές των εισηγμένων επιχειρήσεων στις εξαμηνιαίες τους εκθέσεις για την πορεία του 2 ου
Εξαμήνου 2020). Μεγαλύτερο εμπόδιο στην διαφαινόμενη ανάκαμψη είναι η αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορονοϊού που παρατηρείται τον τελευταίο μήνα και η οποία θέτει σε αμφιβολία το χρονικό ορίζοντα της επιστροφής στην «κανονικότητα».

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει για τη διαμόρφωση της τροχιάς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της πορείας των επιχειρήσεων η αντίδραση και το μέγεθος της εγχώριας ζήτησης αλλά και η προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις και κανόνες που έχουν τεθεί (π.χ. «εξ αποστάσεως» εργασία, εμπόριο και συναλλαγές) και αντιμετωπίζει το «επιχειρείν» με έμφαση στις επενδύσεις της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή