Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα προσπάθεια για τις 630 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα προσπάθεια για τις 630 μονάδες

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα προσπάθεια για κίνηση άνω των 630 μονάδων καταβάλλει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο οποίος προσπαθεί να αξιοποιήσει τις ήπια ανοδικές τάσεις που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, έχοντας παράλληλα στραμμένο το ενδιαφέρον και στον προϋπολογισμό του 2021.
Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης αποχαιρέτησε την προηγούμενη εβδομάδα με σωρευτικά κέρδη της τάξης του 1,50%, παρότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής υποχώρησε κατά 0,92% στις 625 μονάδες, λόγω των ανησυχιών για την υγεία του Ντόναλντ Τραμπ (σ.σ. διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό).
Σήμερα, πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κινείται συγκρατημένα ανοδικά, παρουσιάζοντας κέρδη κατά 1,10%, και διαμορφώνεται στο όριο των 632 μονάδων. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, ενισχύεται κατά 1% και τις 1.501 μονάδες. Ωστόσο, και πάλι ο τζίρος αποδεικνύεται απογοητευτικός, μην υπερβαίνοντας προς ώρας (11.00) τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Από την πλευρά του, ο τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει ανοδικές τάσεις της τάξης του 1%, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ηγείται, καταγράφοντας αύξηση κατά 1,65%. Στο +1% διαμορφώνεται η μετοχή της Τρ. Πειραιώς και στο +0,90% της Alpha Bank. Η Eurobank, τέλος, κινείται σταθεροποιητικά στο 0,3631 ευρώ ανά μετοχή.
Στο ταμπλό, ξεχωρίζει η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύεται κατά 2,60% χάρη στην απογευματινή παρουσίαση της εταιρικής ταυτότητας, αλλά και τα άκρως θετικά οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου. Σημάδια ανάκαμψης, παράλληλα, παρουσιάζει η μετοχή της Aegean, (+1,70%), η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε βρεθεί στο επίκεντρο έντονων ρευστοποιήσεων.
Επί τάπητος προϋπολογισμός και κορωνοϊός
Το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζει, μεταξύ άλλων, και στον προϋπολογισμό του 2021, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, υπό τη μορφή προσχεδίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, ο προωθούμενος προϋπολογισμός θα προβλέπει ανάπτυξη 7,5% του ΑΕΠ για το 2021, χάρη στην ισχυρή ώθηση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Όσον αφορά το 2020, οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις θα κάνουν λόγο για ύφεση 8,2% του ΑΕΠ.
Στο μεταξύ, ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος εν πολλοίς ευθύνεται για την καθήλωση του Γ.Δ. στα επίπεδα των 600 μονάδων. Πλέον όλοι βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων για την bad bank, την οποία η Τράπεζα της Ελλάδας πρότεινε και επισήμως στην κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα. “Η ανάγκη λύσης είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι φαίνεται μιας και η σωστή λειτουργία του κλάδου μπορεί να κάνει την διαφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Χρηματιστηριακά συνεχίζει να έχει την πιο άσχημη εικόνα μιας και χάνει το 66% της αξίας του από αρχές έτους” επισημαίνει, ενδεικτικά, η Fast Finance, σε ενημερωτικό σημείωμά της.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο βρίσκεται και η πανδημία του κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι το lockdown αποτελεί λύση πολύ έκτακτης ανάγκης, καθώς η χώρα συνεχίζει να μετράει ζημιές από το γενικό κλείσιμο του διμήνου Μαρτίου-Απριλίου. Άλλωστε, όπως εκτιμά η Fast Finance, ένα νέο lockdown θα μπορούσε να βυθίσει ακόμα περισσότερο το ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, αποτελώντας έναν σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα είναι ήπια ανοδικό, μετά την είδηση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έλαβε εξιτήριο και αναρρώνει κατ’ οίκον από τον κορωνοϊό. Στο πλαίσιο αυτό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,66%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,80% και ο γαλλικος CAC 40 κατά 0,71%. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει άνοδο κατά 0,65% στις 365 μονάδες.
Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με τα futures στην προ-αγορά της Wall Street να προαναγγέλλουν ένα ανοδικό ξεκίνημα στην εβδομάδα. Το πρωί, τέλος, ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,25%, ενώ ο δείκτης Χανγκ Σενγκ στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εμφάνισε άνοδο κατά 1,50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή