Ο ΕΝΦΙΑ να περάσει στους δήμους

Ο ΕΝΦΙΑ να περάσει στους δήμους

ο-ενφια-να-περάσει-στους-δήμους-561105373

Δύο στα τρία μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων του ΚΕΦίΜ προτείνουν οι φόροι επί της ακίνητης περιουσίας, όπως ο ΕΝΦΙΑ, να φτάσουν εντός των προσεχών ετών να καθορίζονται από τους δήμους και να εισπράττονται υπέρ αυτών, ώστε να αποτελέσουν τη βασική πηγή των εσόδων τους.

Στην ερώτηση του Πάνελ για τον Σεπτέμβριο απάντησαν συνολικά 47 Ελληνίδες και Ελληνες οικονομολόγοι. Το 66% αυτών προκρίνει τη μεταφορά των φόρων ακίνητης περιουσίας στους δήμους, ενώ το 19% διαφωνεί. Το 15% των απαντησάντων τοποθετήθηκε μεταξύ των δύο επιλογών. Ενδιαφέρον είναι δε το σχόλιο που απέστειλε αντί ψήφου ο καθηγητής Γιώργος Μπήτρος, ο οποίος επισημαίνει ότι διαφωνεί συνολικά με την επιβολή φόρων επί της περιουσίας, καθώς αυτοί αντιφάσκουν τόσο με την οικονομική λογική όσο και με τη βασική αρχή της αποφυγής διπλής φορολογίας.

Βασικά σημεία

Τα μέλη του Πάνελ, στα επεξηγητικά σχόλιά τους, τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, υπογραμμίζουν τα εξής βασικά σημεία:

Οσοι συμφωνούν με τη μεταφορά των φόρων ιδιοκτησίας στους δήμους τονίζουν ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα ενισχύσει τη λογοδοσία των δημοτικών αρχών, την ανταποδοτικότητα των φόρων και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν κίνητρα προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Ακόμη επισημαίνεται η δυνατότητα περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Από την άλλη πλευρά, οι επιφυλάξεις αφορούν κυρίως την πρακτική αδυναμία διαχείρισης του ζητήματος από την τοπική αυτοδιοίκηση –στην οποία αρκετοί απαντήσαντες προσάπτουν ενδημική διαφθορά– καθώς και τον κίνδυνο όξυνσης των τοπικών ανισοτήτων. 

Για την αντιμετώπιση αυτού του ενδεχομένου, επισημαίνεται από αρκετά μέλη του Πάνελ η ανάγκη ύπαρξης ενός παράλληλου συστήματος στήριξης των φτωχότερων και πιο γεωγραφικά απομακρυσμένων δήμων μέσω κεντρικής χρηματοδότησης.

Ανεξαρτήτως, τέλος, της θετικής ή αρνητικής στάσης τους στο ερώτημα, οι απαντήσαντες ως επί το πλείστον συμφωνούν στην επισήμανση ότι η απόδοση περαιτέρω αρμοδιοτήτων στους δήμους θα πρέπει να συνοδεύεται από τη διασφάλιση των θεσμικών και πρακτικών προϋποθέσεων για την επιτυχή επιτέλεσή τους.


 
* Ο Γιώργος Αρχόντας είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων.
 
Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων είναι μια πρωτοβουλία του ΚΕΦίΜ που έχει στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολόγων επί κρίσιμων θεμάτων οικονομικής πολιτικής. Στο Πάνελ συμμετέχουν 76 οικονομολόγοι από 59 πανεπιστήμια και φορείς που εδρεύουν σε 11 χώρες. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο των συμμετεχόντων, τις απαντήσεις τους στις μηνιαίες ερωτήσεις και τα επεξηγητικά σχόλιά τους, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το Πάνελ στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, kefim.org.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή