ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάσμα στις αποδοχές εκπαιδευτικών στις χώρες της Ε.Ε.

chasma-stis-apodoches-ekpaideytikon-stis-chores-tis-e-e-561105802

Τεράστια απόσταση χωρίζει τους  μισθούς των εκπαιδευτικών ανάμεσα στις διάφορες χώρες της Ε.Ε. Η εικόνα προκύπτει από την ετήσια έκθεση για τους μισθούς των εκπαιδευτικών που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το δίκτυο «Ευρυδίκη» της Κομισιόν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών. Από την έκθεση προκύπτει πως οι σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις αποδοχές των εκπαιδευτικών αντανακλούν το διαφορετικό βιοτικό επίπεδο της κάθε χώρας. Επιπλέον, οι διαφορές αυτές αφορούν όχι μόνο τους αρχικούς μισθούς των εκπαιδευτικών, αλλά και τη μισθολογική τους εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους.

Τα τελευταία χρόνια, οι χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης συνέχισαν να θέτουν σε εφαρμογή μέτρα για τη βελτίωση των μισθών των εκπαιδευτικών και έτσι καταγράφουν από τις πλέον υψηλές αυξήσεις αρχικών μισθών στην Ε.Ε. την τελευταία τετραετία. Οι εκπαιδευτικοί προσχολικής εκπαίδευσης τείνουν να αμείβονται λιγότερο κατά μέσον όρο, ενώ οι δάσκαλοι της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γενικά κερδίζουν περισσότερα χρήματα, αν και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όλοι οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τον ίδιο μισθό. Η Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Ερευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: «Οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές των σχολείων διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην κοινωνία μας, καθώς βοηθούν τα παιδιά και τους νέους να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, συχνά σε πείσμα των δύσκολων συνθηκών. Ενώ γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, πρέπει να θυμόμαστε ότι η εξαιρετική προσήλωση και ο ενθουσιασμός τους βοήθησαν τα παιδιά και τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κρίσης του κορωνοϊού. Οι αποδοχές και οι προοπτικές σταδιοδρομίας των εκπαιδευτικών θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των πολιτικών για την προσέλκυση των εκπαιδευτικών με τα υψηλότερα προσόντα και για την παραμονή τους στο επάγγελμα αυτό».

Πρόσφατα, η Επιτροπή παρουσίασε το όραμά της για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης έως το 2025, ο οποίος θα θέτει τους εκπαιδευτικούς στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής πολιτικής. Στην έκθεση του δικτύου «Ευρυδίκη» αναλύονται οι μισθοί των εκπαιδευτικών και των διευθυντών σε δημόσια νηπιαγωγεία και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το 2018-2019, σε 42 ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα. Οπως τονίζει η Κομισιόν, οι μισθοί των εκπαιδευτικών συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος των δημοσίων επενδύσεων στην εκπαίδευση, ταυτόχρονα όμως αποτελούν βασικό παράγοντα για την προσέλκυση των πτυχιούχων με τα υψηλότερα προσόντα στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού και για την παραμονή τους σε αυτό.