Αλματώδης αύξηση επενδύσεων στην τεχνολογία λόγω πανδημίας

Αλματώδης αύξηση επενδύσεων στην τεχνολογία λόγω πανδημίας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηκτική αύξηση των επενδύσεων στην τεχνολογία έφερε η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα «2020 Harvey Nash / KPMG CIO Survey», ο κορωνοϊός είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι επενδύσεις στην τεχνολογία με έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς που έχει καταγραφεί στην ιστορία των επενδύσεων. 

Οι εταιρείες ανά τον κόσμο δαπάνησαν περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον την εβδομάδα για την τεχνολογία, με στόχο να εξασφαλίσουν ασφαλή εργασία από το σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας αλλά και πέραν αυτής από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ασφάλεια

Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν πάνω από 4.200 ηγετικά στελέχη τμημάτων πληροφορικής και αναλύθηκαν απαντήσεις από επιχειρήσεις με συνολικές δαπάνες για την τεχνολογία που υπερβαίνουν τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τα πορίσματα της έρευνας προέκυψε, πάντως, ότι παρά αυτή την τεράστια αύξηση των δαπανών, με την ασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων να αποτελούν τις κορυφαίες επενδύσεις κατά τη διάρκεια της COVID-19, οι 4 στους 10 ηγέτες τμημάτων πληροφορικής αναφέρουν ότι η εταιρεία τους δέχθηκε περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις. Προκύπτει, έτσι, πως η μαζική στροφή προς την εργασία κατ’ οίκον έχει διευρύνει την έκθεση των επιχειρήσεων στον κίνδυνο των κυβερνοεπιθέσεων.

Προκύπτει, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν επαγγελματίες εξειδικευμένους στην κυβερνοασφάλεια για να υποστηρίξουν αυτή την αιφνίδια στροφή στην τηλεργασία. Σε ποσοστό 35% αναφέρουν, μάλιστα, πως σήμερα η κυβερνοασφάλεια αποτελεί πλέον την πιο περιζήτητη τεχνολογική δεξιότητα στον κόσμο.

Παρότι οι δαπάνες για την τεχνολογία αυξήθηκαν σημαντικά στη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με την έρευνα οι σχετικοί προϋπολογισμοί θα βρεθούν υπό αυξανόμενη πίεση την επόμενη χρονιά. Πριν από την πανδημία, σε ποσοστό 51% οι επικεφαλής των τμημάτων πληροφορικής των επιχειρήσεων προεξοφλούσαν αύξηση των προϋπολογισμών για το τμήμα τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες 

Το ποσοστό αυτό, όμως, υποχώρησε στο 43% κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν παύει βέβαια να πρόκειται για μια καθαρή αύξηση των προϋπολογισμών και σχεδόν διπλάσια από τη δαπάνη για τεχνολογία το 2009 – στον απόηχο τότε της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.

Από τα ευρήματα της έρευνας προέκυψε ότι οι κολοσσοί της ψηφιακής τεχνολογίας ήταν πιο πιθανό, σε σύγκριση με τους υπολοίπους, να προχωρήσουν σε πρόσθετες επενδύσεις στην τεχνολογία συνεπεία της νόσου COVID-19. Αυξήθηκαν, άλλωστε, κατά 50% οι επιχειρήσεις που ενίσχυσαν τις δαπάνες τους για την τεχνολογία σε ποσοστό από 21% έως 50% μεταξύ όσων εταιρειών θεωρούνται πολύ ή και εξαιρετικά αποτελεσματικές στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Χάσμα

Η κρίση κατόρθωσε να αναδείξει ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των εταιρειών που στηρίζουν τη στρατηγική τους στην τεχνολογία και αυτών που δεν το κάνουν. Οκτώ στα 10 ηγετικά στελέχη των τμημάτων τεχνολογίας της πληροφορίας εξέφρασαν ανησυχία για την ψυχολογική υγεία της ομάδας τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που οδήγησε 6 στους 10 ηγέτες τμημάτων πληροφορίας της τεχνολογίας να υλοποιήσουν προγράμματα για την υποστήριξη του προσωπικού τους. 

Εκτός των δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας, για την οποία εξέφρασαν ενδιαφέρον οι επιχειρήσεις σε ποσοστό 35%, οι επόμενες τρεις πιο σπάνιες τεχνολογικές δεξιότητες είναι η οργανωτική διαχείριση αλλαγών,  με το 27% να αναζητεί εξειδικευμένο επαγγελματία, η επιχειρησιακή αρχιτεκτονική με 23%, αλλά και η τεχνική αρχιτεκτονική και οι εξελιγμένες αναλύσεις με 22% η καθεμία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή