Συνεχίζεται η διολίσθηση της τουρκικής λίρας

Συνεχίζεται η διολίσθηση της τουρκικής λίρας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα υποχώρηση σημείωσε χθες η τουρκική λίρα, που βρίσκεται και πάλι ανησυχητικά κοντά στην ισοτιμία των 8 λιρών προς ένα δολάριο, καθώς η Αγκυρα ανοίγει ολοένα και περισσότερα μέτωπα και κλιμακώνει τις γεωπολιτικές εντάσεις. Από την αρχή του έτους το τουρκικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά 24% έναντι του δολαρίου, καθώς εμπνέουν ανησυχία στους επενδυτές αφενός η τάση του Τούρκου προέδρου να αναμειγνύεται στη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας και αφετέρου οι τεταμένες σχέσεις που έχει πλέον η Τουρκία με γειτονικές της χώρες και συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, όμως, πως τώρα το νόμισμα δέχεται εντεινόμενες πιέσεις μετά τα δημοσιεύματα του Τύπου που φέρουν την Αγκυρα να εγκαινιάζει τις δοκιμές των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400. Στην περίπτωση αυτή, επισημαίνουν, είναι πιθανόν να επιβάλει η Ουάσιγκτον οικονομικές κυρώσεις στην Αγκυρα. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Πιοτρ Μάτις, στρατηγικός αναλυτής στη Rabobank, τόνισε πως αυξάνεται ο κίνδυνος να επιβληθούν κυρώσεις στην Αγκυρα καθώς κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, με τον ρόλο της Τουρκίας να θεωρείται δεδομένος.

Ο ίδιος αναλυτής προσέθεσε, άλλωστε, πως «αποτελεί μείζονα λόγο περαιτέρω εκνευρισμού για τους ήδη ανήσυχους επενδυτές η δοκιμή των S-400 λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και καθώς είναι κάθε άλλο παρά δεδομένη η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ που έχει καλές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο».

Την ίδια στιγμή, επιδεινώνεται το κλίμα ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ε.Ε. μετά τα σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την έκβαση της Συνόδου Κορυφής αλλά και μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο. Οπως σχολίασαν τραπεζικές πηγές μιλώντας στο Bloomberg, «είχε φανεί πως υποχωρούσε η ένταση στις σχέσεις με την Ε.Ε. αλλά τώρα επανέρχονται και αυξάνονται εξαιτίας της κατάστασης στο Αζερμπαϊτζάν και στην Κύπρο».

Παράλληλα, και ενώ οι νέες γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν με πλήρη κατάρρευση το τουρκικό νόμισμα, η Τουρκία προχώρησε επιτυχώς στη δημοπρασία πενταετούς ευρωομολόγου. Πούλησε συγκεκριμένα ευρωομόλογα αξίας 2,5 δισ. δολαρίων με απόδοση 6,4%.

Τα τουρκικά ομόλογα σε δολάρια υποχωρούν πάντως, με τις εκδόσεις που λήγουν τον Απρίλιο του 2043 και τον Φεβρουάριο του 2045 να χάνουν περισσότερο από ένα σεντ ανά δολάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων δύο εβδομάδων.
Σύμφωνα δε με την IHS Markit, τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι κινδύνου μη αποπληρωμής των πενταετών ομολόγων του τουρκικού δημοσίου σημείωσαν χθες άνοδο εννέα μονάδων βάσης και βρίσκονται στις 511 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή