Πρόστιμο 7,6 δισ. δολ. στην Gazprom επέβαλαν οι πολωνικές αρχές

Πρόστιμο 7,6 δισ. δολ. στην Gazprom επέβαλαν οι πολωνικές αρχές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλό πρόστιμο της τάξεως των 7,6 δισ. δολαρίων επιβάλλει στον ρωσικό κολοσσό της Gazprom η αρμόδια Aρχή για την τήρηση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στην Πολωνία, με αφορμή τον αγωγό Nord Stream 2. Κι αυτό, όπως επισημαίνουν αναλυτές, ισοδυναμεί με ένα νέο μέτωπο πολιτικής διαμάχης γύρω από το συγκεκριμένο έργο μεταφοράς φυσικού αερίου κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα και κατεύθυνση τη Γερμανία. 

Υπενθυμίζεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με την Πολωνία έχουν διατυπώσει εδώ και αρκετά χρόνια τις ενστάσεις τους για τον συγκεκριμένο αγωγό, του οποίου η κατασκευή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Το βασικό τους επιχείρημα συνίσταται στο ότι με τον Nord Stream 2 αφενός αυξάνεται η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία αφετέρου αποσταθεροποιείται η Ουκρανία. Η τελευταία λογίζεται ως βασική χώρα-τράνζιτ, από την οποία διέρχονται οι κύριες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται πως ο προαναφερθείς αγωγός συνιστά ρωσοευρωπαϊκή πρωτοβουλία, χρηματοδοτούμενη από την Gazprom αφενός, αφετέρου από τις γερμανικές Uniper – BASF, τη βρετανοολλανδική Shell και τις αυστριακές OMV – Engie.

Σύμφωνα με όσα αποφαίνεται η αρμόδια Αρχή στην Πολωνία, ο αγωγός στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, βλάπτοντας τα συμφέροντα των καταναλωτών. Επιπροσθέτως, έδωσε το περιθώριο των τριάντα ημερών ώστε η Gazprom και οι συνεργαζόμενοι με αυτή φορείς να τροποποιήσουν τις συμφωνίες σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού. Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό πως το πρόστιμο των 7,6 δισ. δολαρίων ουσιαστικά ισοδυναμεί με το 10% των εσόδων της Gazρrom, της μεγαλύτερης εταιρείας εξαγωγής φυσικού αερίου στη Ρωσία, και συνιστά το ανώτερο επιτρεπόμενο. 

Από πλευράς του ο ρωσικός κολοσσός ανέφερε πως θα εφεσιβάλει την απόφαση και πως το έργο δεν παραβιάζει τις αρχές του ανταγωνισμού. Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο Τζόναθαν Λαμπ, υψηλόβαθμος αναλυτής του κλάδου των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου στην τσεχική τράπεζα Wood & Company, επισήμανε ότι πρόκειται για μια κακή εξέλιξη, η οποία ίσως και να παρεμποδίσει την ολοκλήρωση του έργου. Και προσέθεσε, εν κατακλείδι: «Παρόλο που η Πολωνία είναι μια χώρα της οποίας η εμπλοκή στον αγωγό είναι εντελώς έμμεση και δευτερεύουσα, επιβάλλει πρόστιμο στην Gazprom για λόγους μονοπωλιακής νομοθεσίας, κάτι που θα αναγκάσει τους Ρώσους να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή