ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετοιμη η Samsung να πάρει τα πρωτεία από τη Huawei

etoimi-i-samsung-na-parei-ta-proteia-apo-ti-huawei-561110212

Ο νοτιοκορεατικός όμιλος υψηλής τεχνολογίας της Samsung προέβλεψε χθες ότι τα κέρδη του ενδεχομένως να έχουν αυξηθεί σχεδόν 60% το τελευταίο τρίμηνο (Ιουλίου-Σεπτεμβρίου), υπαινισσόμενος ότι θα μπορούσε σύντομα να ανακτήσει την πρώτη θέση και πάλι με κριτήριο τις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων. Αυτό θα σήμαινε πως θα παραγκώνιζε την εταιρεία, που βρίσκεται τώρα στην κορυφή και δεν είναι άλλη από την κινεζική ανταγωνίστριά της, Huawei.

Επιπλέον, η Samsung ανέφερε ότι προσδοκά να εμφανίσει λειτουργικά κέρδη της τάξεως των  12,3 τρισεκατομμυρίων γουόν, δηλαδή 10,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν το επιτύχει, αυτό θα ισοδυναμεί με αύξηση 58% από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Παράλληλα, θα υπερσκελίσει και τις προβλέψεις των αναλυτών, που κάνουν λόγο για αύξηση λειτουργικών κερδών κατά 26% το τρίμηνο  Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Αναφερόμενος στις πωλήσεις του ο νοτιοκορεατικός όμιλος επισήμανε ότι πιθανόν αυτές να αυξηθούν το τρίτο τρίμηνο κατά σχεδόν 6% στα  66 τρισεκατομμύρια γουόν, δηλαδή 57 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αναλυτές, που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα της εταιρείας δεδομένων Refinitiv, εκτιμούν ότι η Samsung την εν λόγω περίοδο θα έχει αποκομίσει 63 τρισεκατομμύρια γουόν σε πωλήσεις, ήτοι 54,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η «εκπαραθύρωση» της νοτιοκορεατικής εταιρείας από την κινεζική, η οποία πούλησε περισσότερα έξυπνα κινητά τηλέφωνα από κάθε άλλη, παρατηρήθηκε εν μέσω πανδημίας. Ωστόσο, η  Ηuawei το κατόρθωσε, διότι ως επί το πλείστον διέθεσε τις συσκευές της στην Κίνα, η οποία είχε νωρίτερα πληγεί από τον ιό και ανέκαμψε επίσης και γρηγορότερα. Αλλά, ως γνωστόν, έχει ο καιρός γυρίσματα και αυτή τη φορά είναι οι νέες κυρώσεις επί της Huawei, οι οποίες την πλήττουν, ενώ ευνοούν τη Samsung.

Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται πως η Ηuawei συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας, εξ ου και διέκοψε τις διασυνδέσεις της με βασικούς προμηθευτές, που χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία και λογισμικό. Από την πλευρά της η Huawei επανειλημμένως αρνείται ότι τα προϊόντα της απειλούν τις ΗΠΑ. Αναφορικά τώρα με τη Samsung, μία δραστική ενίσχυση των πωλήσεων έξυπνων κινητών τηλεφώνων θα κατατείνει σε μία αναθέρμανση των κερδών της το τρίτο τρίμηνο – συν τοις άλλοις, όπως παρατηρεί στο CNN, o Κιμ, αναλυτής στον χρηματιστηριακό οίκο της Daiwa, αυτή η τόνωση ενδεχομένως να συνεχιστεί και το 2021. 

Πέραν των εις βάρος της Huawei κυρώσεων, ευμενώς για τη Samsung λειτουργεί και το γεγονός ότι εμφανίζεται αυξημένη ζήτηση για έξυπνα τηλέφωνα δικτύων 5ης γενιάς, αλλά και ότι βελτιώνεται η διάρθρωση του κόστους της με την τάχιστη μετατόπισή της στην ψηφιακή προώθηση προϊόντων.