Το μυρμήγκι που έγινε ο γίγαντας των ηλεκτρονικών πληρωμών

Το μυρμήγκι που έγινε ο γίγαντας των ηλεκτρονικών πληρωμών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα, όντας πρωτοπόρος στα ψηφιακά νομίσματα, ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο βήμα, την παντελή εξαφάνιση του χαρτονομίσματος και την αντικατάστασή του με πίξελ στην οθόνη των  έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί η ισχύς του εγχειρήματος, όταν διεκπεραιωθεί η τεράστια αρχική δημόσια εγγραφή για διάθεση μετοχών της εταιρείας, η οποία θεωρείται και η μεγαλύτερη στη χρηματοπιστωτική τεχνολογία. Αν και λέγεται… μυρμήγκι, δηλαδή Ant Group, η εισαγωγή της στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης είναι ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με άρθρο του Economist, ενδεχομένως βάσει του ρευστού, που θα αντληθεί, να είναι  η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στην ιστορία, ξεπερνώντας ακόμα και αυτήν της Saudi Aramco. Πιθανώς κατόπιν της εισαγωγής η αξία της Ant να ξεπεράσει και αυτήν της JPMorgan Chase, της μεγαλύτερης τράπεζας του κόσμου.

Η Ant προήλθε από τους κόλπους του κινεζικού πολυσχιδούς ομίλου της  Alibaba, διαθέτει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες – εκ των οποίων οι περισσότεροι στην Κίνα– και το δίκτυο πληρωμών της πραγματοποίησε πέρυσι συναλλαγές 16 τρισ. δολαρίων, συνδέοντας 80 εκατομμύρια εμπόρους. Οι εν λόγω συναλλαγές, σημειώνει ο Economist, είναι μόνο… το ορεκτικό. Οι χρήστες μπορούν να δανείζονται χρήματα, να επιλέγουν από 6.000 επενδυτικά προϊόντα και να αγοράζουν ασφάλειες υγείας και άλλων τύπων. Θα πρέπει να επισημανθεί πως προηγμένες υπηρεσίες χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας διαθέτουν και άλλες κινεζικές εταιρείες, όπως η Tencent, η ιδιοκτήτρια της εφαρμογής WeChat, αλλά και άλλες εταιρείες διεθνώς.  

Μαζί με την εκτίναξη του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου και της τηλεργασίας, παρατηρήθηκε και μεγάλη ανάπτυξη στις ψηφιακές συναλλαγές. Στο αμερικανικό δίκτυο Venmo αυτές εκτινάχθηκαν φέτος 52% σε σύγκριση με το 2019 και 142% στη λατινοαμερικανική  Mercado Pago. Λαϊκές αγορές στο Παρίσι, πιτσαρίες και πλανόδιοι έμποροι στη Σιγκαπούρη έχουν αναβαθμίσει τα συστήματά τους, ώστε να μπορούν να πληρώνονται άμεσα, χωρίς φυσική επαφή ή μετρητά. Σήμερα οι συμβατικές τράπεζες αντιπροσωπεύουν μόνο το 72% της χρηματιστηριακής αξίας της παγκόσμιας βιομηχανίας τραπεζικής και πληρωμών, ενώ έφθαναν το 96%  το 2010. Τα επιχειρηματικά μοντέλα διαφοροποιούνται ανά περιοχή.

Στη Νότια Αμερική πρωτοπόρες θεωρούνται εταιρείες ψηφιακού εμπορίου όπως οι Nubank και MercadoLibre, η οποία διατηρεί και την ψηφιακή τράπεζα Mercado Pago, που προαναφέραμε. Στη Νοτιοανατολική Ασία, οι Grab και Gojek, δύο εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, μεταμορφώνονται σε εφαρμογές για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Στη δε Σουηδία τα περισσότερα δάνεια χορηγούνται από τεχνολογικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες, ενώ στις ΗΠΑ συνεργάζονται και ανταγωνίζονται κολοσσοί όπως η Visa (πιστωτικές κάρτες), η PayPal (ψηφιακές πληρωμές) και οι μεγάλες τράπεζες.

Οι χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες αφήνουν περιθώρια για ενθουσιασμό, όπως σημειώνει ο Economist, διότι προσφέρουν αναλογικά μεγάλα κέρδη με γνώμονα την αποδοτικότητα. Η Ant έχει εξαιρετικά μικρά περιθώρια στις πληρωμές και χορηγεί δάνεια μέσα σε λίγα λεπτά. Οι TransferWise και Airwallex προσφέρουν υπηρεσίες ανταλλαγής συναλλάγματος φθηνότερα και ταχύτερα από  τα αεροδρόμια. Υπάρχουν όμως  κίνδυνοι. Οι εν λόγω τεχνολογίες απειλούν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, επεκτεινόμενες στο πιο κερδοφόρο κομμάτι του, αφήνοντας στις παραδοσιακές τράπεζες μεγαλύτερο ρίσκο και μικρότερα κέρδη και διαμορφώνοντας δυνητικά συνθήκες μονοπωλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή