Προαιρετική μείωση ενοικίου κατά 30% σε 83 κλάδους τον Οκτώβριο

Προαιρετική μείωση ενοικίου κατά 30% σε 83 κλάδους τον Οκτώβριο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχειρήσεις της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και συγκεκριμένες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου μπορούν να διαπραγματευτούν τη μείωση του ενοικίου για τα ακίνητα που μισθώνουν με τους ιδιοκτήτες και οι τελευταίοι να καλυφθούν από το ελληνικό Δημόσιο κατά 12% για τις απώλειές τους. 

Συνολικά 83 κλάδοι της ελληνικής οικονομίας μπορούν να ζητήσουν τη μείωση τουλάχιστον κατά 30% του ενοικίου για τον μήνα Οκτώβριο. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η προαιρετική μείωση ισχύει για:

• Επαγγελματικές μισθώσεις εγκαταστάσεων σε επιχειρήσεις 83 κλάδων που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία και καθορίστηκαν από την υπουργική απόφαση.

• Μισθώσεις κύριας κατοικίας, όταν ενοικιαστής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος εργαζομένου στις συγκεκριμένες πληττόμενες επιχειρήσεις, εφόσον έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας του.

• Μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου – εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας.

• Μισθώσεις κατοικίας σε ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή.

Ωστόσο, υπάρχουν και προϋποθέσεις που πρέπει να τηρήσουν οι ενοικιαστές. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή και το συμφωνηθέν μειωμένο ενοίκιο να καταβάλλεται στην ώρα του. Οσοι ιδιοκτήτες προχωρήσουν στη μείωση του ενοικίου θα έχουν έκπτωση φόρου ίση με το 12% του κανονικού ενοικίου, η οποία συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα, για κατάστημα εστίασης με μηνιαία μίσθωμα 1.000 ευρώ, ιδιοκτήτης και ενοικιαστής συμφωνούν στη μείωση του ενοικίου 30%. Για τον μήνα Οκτώβριο το μίσθωμα διαμορφώνεται στα 700 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεσή για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνηθείσα μείωση είναι ο μισθωτής να καταβάλει το μειωμένο ενοίκιο στον εκμισθωτή. Η απώλεια εισοδήματος για τον εκμισθωτή είναι 300 ευρώ, αλλά το κράτος του καλύπτει μέρος της ζημίας μέσω έκπτωσης φόρου που ανέρχεται στο 12% του αρχικού μισθώματος των 1.000 ευρώ, δηλαδή 120 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή