Τα «γεράκια» της ΕΚΤ αντιδρούν στην «πράσινη» Λαγκάρντ

Τα «γεράκια» της ΕΚΤ αντιδρούν στην «πράσινη» Λαγκάρντ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σθεναρή αντίσταση ορισμένων συνεργατών της στους κόλπους της ΕΚΤ αναμένεται να προσκρούσει η φιλοδοξία της προέδρου, Κριστίν Λαγκάρντ, να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. 

Ορισμένα στελέχη της ΕΚΤ, με προεξάρχοντα τον γνωστό «ιέρακα» και επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, αλλά και την επίσης Γερμανίδα, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, εναντιώνονται στην πρόταση ομάδας πίεσης με την επωνυμία Positive Money (Θετικό Χρήμα) να προσφέρει η  ΕΚΤ μακροπρόθεσμα και φθηνά δάνεια σε τράπεζες, ώστε αυτές να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. 

Οι πολέμιοι αυτής της πρωτοβουλίας επικαλούνται τεράστιο φάσμα επιχειρημάτων, από τις τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος έως ότι αυτού του είδους οι πολιτικές εμπίπτουν στη σφαίρα αρμοδιοτήτων των κυβερνήσεων και όχι των κεντρικών τραπεζών. Η στάση τους έρχεται σε οξεία αντίθεση με όσα υποστήριξε η κ. Λαγκάρντ τον περασμένο μήνα, όταν στην ακρόασή της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε «πολύ ευχαριστημένη» που παρευρίσκεται και παρακολουθεί την παρουσίαση του σχεδίου της και ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Η κ. Λαγκάρντ έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της ανάληψης πολύ πιο ενεργού ρόλου από την ΕΚΤ όσον αφορά τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Είχε μάλιστα υποστηρίξει τη θέση της προτού ακόμη έρθει στη Φρανκφούρτη, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, για να αναλάβει τη σκυτάλη από τον προκάτοχό της, Μάριο Ντράγκι. Την ίδια θέση είχε και μεσούσης της πανδημίας όταν επιβλήθηκαν περιορισμοί που άσκησαν ακραία πίεση στην οικονομία της Ευρωζώνης και στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Πρόκειται για μια στρατηγική της κ. Λαγκάρντ που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος.

Σε ό,τι αφορά την ιδέα της ομάδας Positive Money, έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με ένα δίκτυο ακαδημαϊκών που επεξεργάζεται τέτοιου είδους προτάσεις σχετικές με τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Στην πρόταση αυτή προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση του προγράμματος φθηνών δανείων που προσφέρει η ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Προτείνει, δηλαδή, να προσφέρει η ΕΚΤ φθηνά και μακροπρόθεσμα δάνεια σε ευρωπαϊκές τράπεζες ώστε αυτές να χρηματοδοτήσουν δαπάνες για το περιβάλλον.

Η νέα αναμέτρηση ανάμεσα στην πρόεδρο και στους αντιφρονούντες στους κόλπους της ΕΚΤ θυμίζει την περυσινή διαμάχη σχετικά με το αν θα έπρεπε να πάρει πιο πράσινο προσανατολισμό το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της τράπεζας. Οικονομικοί αναλυτές, όπως οι Πίετ Κρίστιανσεν της Danske Bank και Καταρίνα Ούτερμελ της Allianz, χαρακτηρίζουν πολύ θετικό στοιχείο τον ενθουσιασμό της κ. Λαγκάρντ για τη μετάβαση σε πιο βιώσιμη οικονομία, όμως πιστεύουν πως έχει πολύ μικρές πιθανότητες να επιβάλει αυτήν τη στροφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή