Νευρικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το βλέμμα στην Τουρκία

Νευρικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το βλέμμα στην Τουρκία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νευρικότητα επικρατεί στη σημερινή εκκίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να αναζητά στηρίγματα για την υπεράσπιση του τεχνικού ορίου των 635 μονάδων. Χθες, άλλωστε, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κατά 2,16% και προσγειώθηκε στις 637 μονάδες, χάνοντας μέσα σε λίγες ώρες το 50% των κερδών της προηγούμενης εβδομάδας.

Σήμερα, το κλίμα στη λεωφόρο Αθηνών είναι ελαφρώς καλύτερο, παρότι πωλητές και αγοραστές δίνουν “μάχη” για το ποιος θα επικρατήσει στο ταμπλό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να χαρακτηρίζεται από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, κινούμενος πέριξ των 635-638 μονάδων. Παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται και στον δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διαμορφώνεται γύρω από τις 1.510 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο τζίρος των συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, κάτι το οποίο δεν βοηθάει στην αλλαγή του επενδυτικού κλίματος. Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, μετά το χθεσινό -5,40, σήμερα εμφανίζει συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 0,75%. Οι μεγαλύτερες πιέσεις παρατηρούνται στην Alpha Bank (-1,50%) και στην Eurobank (0,74%). Αντίθετα, Τρ. Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες. 
Στο ταμπλο, οι περισσότερες μετοχές καταγράφουν οριακές μεταβολές, οι οποίες δεν ξεπερνούν το στενό εύρος του 1%. Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύεται στο +2,36%, σε μια προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους, το οποίο προήλθε από τα αδύναμα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα υποχωρεί κατά 0,95%, του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών κατά 0,90%, του Μυτιληναίου κατά 0,75% και του ΟΛΠ κατά 1%.

Ελληνοτουρκικά, τράπεζες και lockdown 

Η χθεσινή περιδίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχε ως αφετηρία την ανάφλεξη της έντασης στα ελληνοτουρκικά, μετά την έκδοση τουρκικής Navtex στα 6,5 μίλια από τις ακτές του Καστελλόριζου. Η Αθήνα απάντησε αμέσως με anti-Navtex, ενώ εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση, καλώντας την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως το Oruc Reis από την περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εξέλιξη αυτή επήλθε κόντρα στο θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα, μετά τη συμφωνία για την εγκαθίδρυση μόνιμου μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης και εν όψει του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα ελληνοτουρκικά, τα οποία υπονομεύουν το επενδυτικό κλίμα και τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου. Σύμφωνα με την Fast Finance, η αδυναμία του Γενικού Δείκτη για φυγή προς τις 700 μονάδες εδράζεται και στον φόβο για ένα νέο lockdown, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει δραματικές συνέπειες στην οικονομία, δεδομένων και των ήδη αρνητικών επιδόσεων των προηγούμενων τριμήνων. Μία ακόμη πηγή προκλήσεων συνίσταται και στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος ωστόσο βρίσκεται σε τροχιά επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ήδη προτείνει τη δημιουργία μιας bad bank, η οποία θα χρηματοδοτείται από το ταμειακό μαξιλάρι των 25 δισ. ευρώ. “Αν δοθεί μια λύση στον τραπεζικό κλάδο, τότε θα δούμε ακόμα καλύτερες μέρες σε μακροπρόθεσμο επίπεδο” εκτιμά η Fast Finance.  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, οι επενδυτές αναμένουν το πρώτο κύμα των εταιρικών αποτελεσμάτων, καθώς εντός της ημερας θα ανακοινωθούν τα μεγέθη του γ’ τριμήνου για τις JP Morgan, Citigroup, Delta Airlines κ.α. Παράλληλα, προσμονή υπάρχει και για την παρουσίαση του νέου iPhone, κατά τη διάρκεια της σημερινής ειδικής εκδήλωσης της Apple. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι θα πρόκειται για το πρώτο smartphone με τεχνολογία 5G.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ήπια πτωτικά, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί κατά 0,29% και τον βρετανικό FTSE 100 κατά 0,43%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, από την πλευρά του, διολισθαίνει κατά 0,32% στις 371 μονάδες. Παρόμοιο είναι το κλίμα και στην προαγορά της Wall Street, με τα futures του Dow Jones να προαναγγέλλουν μια καθοδική εκκίνηση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή