Εκτόξευση πωλήσεων υπολογιστών λόγω της τηλεργασίας

Εκτόξευση πωλήσεων υπολογιστών λόγω της τηλεργασίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαράς ευαγγέλια επιφύλαξε η πανδημία του κορωνοϊού στον κλάδο κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, διότι οι πωλήσεις τους ακολουθούν ανοδική πορεία. Η ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς το τρίτο τρίμηνο του 2020 έφθασε στο 13%, δηλαδή στον ταχύτερο ρυθμό της τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως αναφέρει βάσει των τελευταίων στοιχείων η εταιρεία ερευνών Canalys. 

Το εν λόγω διάστημα πουλήθηκαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 79,2 εκατ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ενώ ιδιαιτέρως ευνοημένοι αποδείχθηκαν οι φορητοί. Από αυτούς πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 64 εκατ. τεμάχια, εμφανίζοντας αύξηση 28,3% σε ετήσια βάση. Σημειωτέον πως τελευταία φορά που είχαν παγκοσμίως πουληθεί 64,4 εκατ. τεμάχια φορητών υπολογιστών ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Ευνοϊκά για τον κλάδο αυτό, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, λειτουργεί η εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες, γεγονός που αναγκάζει επιχειρήσεις και οργανισμούς να επενδύσουν σε πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τηλεργασία. 

Πάντως, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική όσον αφορά τους επιτραπέζιους υπολογιστές, διότι οι δικές τους πωλήσεις την τρίτη τριμηνία του 2020 ελαττώθηκαν κατά 26% έναντι του ιδίου διαστήματος του 2019. Αξίζει να επισημάνουμε πως στην κορυφαία θέση απαντούμε την κινεζική Lenovo, η οποία εμφάνισε συνολική αύξηση 11,4% εν συγκρίσει με το τρίτο τρίμηνο του 2019. 

Ειδικότερα, η εταιρεία πούλησε σε όλον τον κόσμο 19 εκατ. συσκευές. Θεαματική ήταν και η επίδοση της αμερικανικής ΗΡ, η οποία εξασφάλισε τη δεύτερη θέση με κριτήριο τις πωλήσεις των 18,7 εκατ. υπολογιστών – κι αυτό μεταφράζεται σε αύξηση 11,9% έναντι του 2019. Αλλη μία αμερικανική επιχείρηση-κολοσσός, η Dell, βρέθηκε στην τρίτη θέση. Εκείνη είχε μια μικρή πτώση 0,5% στις πωλήσεις της συγκριτικά με τα δεδομένα του τρίτου τριμήνου του 2019. Ακολουθούν η επίσης αμερικανική Apple και η ταϊβανέζικη Acer για να συμπληρώσουν την πρώτη πεντάδα, έχοντας αύξηση στις πωλήσεις τους της τάξεως του 13,2% και 15% αντιστοίχως. 

Οπως επισημαίνουν αναλυτές της Canalys, «οι προμηθευτές, οι εφοδιαστικές αλυσίδες και οι δίαυλοι διάθεσης έχουν πλέον τον χρόνο να ανασυγκροτηθούν και να επενδύσουν ειδικά στους φορητούς υπολογιστές, οι οποίοι έχουν τεράστια ζήτηση από ιδιώτες και επιχειρήσεις». Και προσθέτουν: «Οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου συνειδητοποίησαν τη σημασία της πρόσβασης σε έναν υπολογιστή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η οικονομική δραστηριότητα. Εξ ου και παρείχαν σχετική οικονομική ενίσχυση ή και πλήρη επιδότηση των συσκευών, κάτι πραγματικά καίριο, ειδικά στην εκπαίδευση». 

Τέλος, η Canalys εκτιμά ότι οι δαπάνες για την πληροφορική, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης σε κομπιούτερ, θα αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάκαμψης του κλάδου μετά την πανδημία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή