ΔΝΤ προς κυβερνήσεις: Μην βιαστείτε να αποσύρετε τη δημοσιονομική στήριξη

ΔΝΤ προς κυβερνήσεις: Μην βιαστείτε να αποσύρετε τη δημοσιονομική στήριξη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία και τα έκτακτα μέτρα στήριξης των οικονομιών, τα οποία φτάνουν σε 12 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, θα εκτινάξουν τα δημόσια χρέη στα ύψη φέτος, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν συνιστά απειλή χάρη σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και υψηλών επιπέδων αποταμίευσης. Το Ταμείο προειδοποιεί τις κυβερνήσεις να αποφύγουν την πρόωρη απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης και τις να δώσουν έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά του θα φέρουν ανάκαμψη και των ιδιωτικών.  

Στην έκθεσή του για τις δημοσιονομικές συνθήκες (Fiscal Monitor) το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι στο σημερινό περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, αλλά και του εξαιρετικά χαμηλού κόστους δανεισμού, οι δημόσιες επενδύσεις μπορούν να προσφέρουν στήριγμα στην ανάκαμψη και να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την απογείωση και των ιδιωτικών επενδύσεων. Το Ταμείο υπολογίζει ότι μία αύξηση 1% του ΑΕΠ στις δημόσιες επενδύσεις, σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, έχει την δυνατότητα να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 2,7%, τις ιδιωτικές επενδύσεις κατά 10% και το πιο σημαντικό να δημιουργήσει από 20 εκατ. έως 33 εκατομμύρια θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα. Οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να κατευθυνθούν στους τομείς της υγείας και εκπαίδευσης, όπως επίσης στις ψηφιακές και πράσινες υποδομές, υπογραμμίζουν οι αναλυτές του διεθνούς οργανισμού, εξηγώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η ανθεκτικότητα των οικονομιών στην κλιματική αλλαγή και μελλοντικές πανδημίες. 

Το ΔΝΤ υπολογίζει το παγκόσμιο δημόσιο χρέος από 83% του ΑΕΠ το 2019 θα εκτιναχθεί στο  100% του ΑΕΠ φέτος και θα σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα έως και το 2025. Η συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4,3% φέτος και οι δαπάνες που απαιτεί η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι οι λόγοι για την απότομη αύξηση του χρέους, την οποία ο διεθνής οργανισμός δεν θεωρεί άμεση απειλή. 

«Βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα πρέπει να είναι να αποφευχθεί η πρόωρη απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης. Η στήριξη θα πρέπει να διατηρηθεί τουλάχιστον και το 2021 προκειμένου να διατηρήσει την ανάκαμψη και να περιορίσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις» υπογραμμίζει το Ταμείο. Επιπλέον καθως υπολογίζει ότι ο αριθμός των ανθρώπων, που θα παγιδευθούν σε ακραία φτώχεια θα αυξηθεί κατά 80 με 90 εκατομμύρια, καλεί τη διεθνή κοινότητα να εξασφάλιση ελάφρυνση χρεών ή να προσφέρει χρηματοδότηση στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή