ΑΓΟΡΕΣ

Η έξαρση των κρουσμάτων βυθίζει τις μετοχές και τις αποδόσεις των ομολόγων

i-exarsi-ton-kroysmaton-vythizei-tis-metoches-kai-tis-apodoseis-ton-omologon-561117601

Αντιμέτωπες με τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τις 21 Σεπτεμβρίου είναι οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς εντείνονται οι φόβοι για τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις από την έξαρση των κρουσμάτων της νόσου Covid-19. Οι επενδυτές σπεύδουν να αναζητήσουν καταφύγιο στα κρατικά ομόλογα και ειδικά σε εκείνα του πυρήνα της Ευρωζώνης, που βλέπουν τις αποδόσεις τους να υποχωρούν βαθιά σε αρνητικό έδαφος. 

Τα ταμπλό ανά την ήπειρο δείχνουν βαθύ κόκκινο. Στις 10:55 ώρα Ελλάδος ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει πτώση 1,9%, ενώ ο Dax στη Φραγκφούρτη υποχωρεί 2,2%. Στο -1,85% είναι και ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ απώλειες της τάξης του 2% εμφανίζουν FTSE MIB και IBEX 35 σε Μιλάνο και Μαδρίτη. 

Στην αγορά κρατικού χρέους από την άλλη αυξημένη είναι η όρεξη για Bunds. Η τιμή του γερμανικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας επιδίδεται σε ράλι και η απόδοσή του υποχωρεί στο -0,594%, τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και επτά μήνες. Στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαρτίου κινούνται επίσης οι αποδόσεις γαλλικών και βελγικών ομολόγων.

Αντιθέτως μικρή άνοδο παρουσιάζουν εκείνες των ελληνικών και των ιταλικών. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ενισχύεται κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,79%.