ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Μάρτιν Μπάιστερμπος νέος επικεφαλής της ομάδας της ΕΚΤ για την Ελλάδα

Ο Μάρτιν Μπάιστερμπος νέος επικεφαλής της ομάδας της ΕΚΤ για την Ελλάδα

Τη θέση του επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Ελλάδα, αναλαμβάνει ο Μάρτιν Μπάιστερμπος (Martin Bijsterbosch), διαδεχόμενος τον Φραντσέσκο Ντρούντι που ηγήθηκε της ομάδας από τον Μάρτιο του 2016.

Όπως έγινε γνωστό, ο Φραντσέσκο Ντρούντι θα εξακολουθήσει να προσφέρει την εμπειρία του στην ομάδα για την Ελλάδα και θα συμμετάσχει στην τρέχουσα συζήτηση με τις ελληνικές αρχές (19 και 20 Οκτωβρίου).

Η διαδρομή του Μάρτιν Μπάιστερμπος

Ο Μάρτιν Μπάιστερμπος νέος επικεφαλής της ομάδας της ΕΚΤ για την Ελλάδα-1

Ο Μάρτιν Μπάιστερμπος εργάζεται για την ΕΚΤ από το 2001. Κατείχε διάφορες θέσεις στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών , την Αντιπροσωπεία της ΕΚΤ στην Ουάσινγκτον και τη Γενική Διεύθυνση Μακροπροληπτικής Πολιτικής και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πιο πρόσφατα, ως Ανώτερος Επικεφαλής Ομάδας εργάστηκε πάνω σε θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και μακροπροληπτικής πολιτικής για τον τραπεζικό τομέα χωρών της Ευρωζώνης. Έχει εκτενή πείρα στην παρακολούθηση και μελέτη χωρών και σε αποστολές σε χώρες οι οικονομίες των οποίων βρέθηκαν σε κρίση, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, της Ελλάδας, της Λετονίας και της Πορτογαλίας. Εργάστηκε επίσης στην Κεντρική Τράπεζα του Καναδά και την Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας όπου και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του. Είναι κάτοχος Μάστερ Οικονομικών και σπούδασε στα πανεπιστήμια του Γκρόνινγκεν και της Σιένας.

Σε δηλώσεις του το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα σημείωσε πως «ο Φραντσέσκο Ντρούντι ηγήθηκε άοκνα της ομάδας της ΕΚΤ για την Ελλάδα τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια».

«Παρά τις πολλές προκλήσεις και το πολύ απαιτητικό πρόγραμμα, ο Φραντσέσκο, μαζί με την ομάδα του, εργάσθηκε πάντα με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας» ανέφερε, προσθέτοντας πως η συνεισφορά του στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι την ολοκλήρωσή του το 2018 και έκτοτε στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας «έχει κερδίσει την αναγνώριση και τον σεβασμό των ελληνικών αρχών και των υπολοίπων θεσμών».

Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι και ο διάδοχός του, Μάρτιν Μπάιστερμπος, «ένας έμπειρος οικονομολόγος της ΕΚΤ με μεγάλη πείρα στη μελέτη και την ανάλυση χωρών, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του στο πρόγραμμα της γειτονικής Κύπρου» θα συνεχίσει στο ίδιο πνεύμα».