ΑΓΟΡΕΣ

Τι κρατάει το κόστος δανεισμού των μελών της Ευρωζώνης σε χαμηλά επτά μηνών

Τι κρατάει το κόστος δανεισμού των μελών της Ευρωζώνης σε χαμηλά επτά μηνών

Κοντά σε χαμηλά επτά μηνών παραμένουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, ενόψει σειράς ομιλιών από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στις 15:40 (ώρα Ελλάδος) η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να μιλήσει στο 16ο Συνέδριο Γαλλικών Περιφερειών, ενώ εντός της ημέρας έχουν προγραμματιστεί ομιλίες από ακόμη τρία μέλη του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας.

Όπως επισημαίνουν στο Reuters αναλυτές της DZ Bank το τελευταίο διάστημα έχουν ενισχυθεί οι εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της πριν τα τέλη του έτους, καθώς η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με ένα σαρωτικό δεύτερο κύμα του Covid-19, που θα μπορούσε να οδηγήσει εκ νέου σε ολικά lockdown και ύφεση. Ήδη η μία χώρα μετά την άλλη λαμβάνει αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, κυρίως σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να ανακόψει την έξαρση κρουσμάτων και να μετριάσει τις πιέσεις στα συστήματα υγείας. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν πως ίσως τελικά μία νέα γενικευμένη καραντίνα- με επώδυνες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις- να μην αποφευχθεί. 

Υπό τις συνθήκες αυτές οι επενδυτές επιζητούν ασφάλεια στα κρατικά ομόλογα. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς διαμορφώνεται σήμερα στο -0,61%- περισσότερο από 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το υφιστάμενο καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Αυτό μας δείχνει ότι οι επενδυτές περιμένουν περαιτέρω πτώση των επιτοκίων. 

Οι αποδόσεις των υπόλοιπων ομολόγων της Ευρωζώνης κινούνται 1- 3 μονάδες βάσης υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Ωστόσο η μικρή αυτή άνοδος έρχεται ύστερα από την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούνιο.