Αιολική και ηλιακή ενέργεια οι πιο φθηνές μορφές ηλεκτρικού ρεύματος στις περισσότερες χώρες του πλανήτη

Αιολική και ηλιακή ενέργεια οι πιο φθηνές μορφές ηλεκτρικού ρεύματος στις περισσότερες χώρες του πλανήτη

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιολική και ηλιακή ενέργεια είναι οι φθηνότερες μοφρές για την παραγωγή νέου ηλεκτρικού ρεύματος στα περισσότερα σημεία του πλανήτη σήμερα. Αυτό προκύπτει από ανάλυση του BloombergNEF, η οποία προβλέπει ότι σε πέντε χρόνια θα είναι πιο ακριβό και το να διαχειρίζεσαι ένα υφιστάμενο εργοστάσιο άνθρακα ή φυσικού αερίου από το να κατασκευάσεις νέα αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα. 

Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά από έρευνες για τις ανανεώσιμες πηγές, που δείχνουν την ανάπτυξή τους στις περισσότερες αγορές ηλεκτρικού ρεύματος. Την περασμένη εβδομάδα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η ηλιακή ενέργεια αρχίζει να διεκδικεί τα σκήπτρα από τον άνθρακα ως φθηνότερο είδος ηλεκτρισμού. 

Υπάρχουν πάντως και όρια στις δυνατότητες εξάπλωσης των καθαρών ενέργειας, όπως επισημαίνει η BNEF, εκτιμώντας ότι δεν μπορούν να κατακτήσουν πάνω από το 70% με 80% της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ανάλογα και με τις τοπικές συνθήκες. Ακόμη και στην Ευρώπη που εφαρμόζει ορισμένες από τις πλέον αυστηρές πολιτικές για να αποθαρρύνει την χρήση των ορυκτών καυσίμων, αιολική και ηλιακή ενέργεια θεωρείται απίθανο να υπερβούν το 80% της προσφοράς. 

Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να μεταμορφώσει μία σειρά κλάδων, με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο να είναι πιθανότατα στη ναυτιλία.

Πηγή: Bloomberg 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή