Ε.Ε.: Με ομόλογα 10ετους και 20ετους διάρκειας η πρώτη έξοδος στις αγορές για το SURE

Ε.Ε.: Με ομόλογα 10ετους και 20ετους διάρκειας η πρώτη έξοδος στις αγορές για το SURE

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολυαναμενόμενες πρώτες εκδόσεις ευρωομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος SURE, με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους παίχτες στην αγορά ομολόγων, αρχίζουν σήμερα.

Αναλυτές της ING εκτιμούν ότι η Ε.Ε. στο ντεμπούτο της θα επιχειρήσει να αντλήσει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από την έκδοση ομολόγων δεκαετούς διάρκειας και τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από την έκδοση ομολόγων 20ετούς διάρκειας. Οι εκδόσεις αυτές θα δώσουν μία πρώτη γεύση και για οτ κόστος δανεισμού της Ε.Ε.

Μέσω του προγράμματος SURE στόχος είναι να προσφέρουν οι Βρυξέλλες δάνεια ύψους έως και 100 δισ. ευρώ σε κράτη μέλη, προκειμένου να στηρίξουν την προσπάθεια διατήρησης των θέσεων εργασίας, που απειλούνται από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Από το 2021 θα αρχίσουν και οι πωλήσεις ομολόγων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων η Ένωση αναμένεται να αντλήσει μόνο την επόμενη χρονιά από την πώληση ομολόγων έως και 200 δισ. ευρώ, γεγονός που θα την καταστήσει έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες χρέους, μένοντας πίσω μόνο από Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία.

Εκτιμάται ότι η Ε.Ε. θα δανειστεί από τις αγορές με επιτόκιο χαμηλότερο από εκείνο της Ιταλίας, της Ελλάδας ή ακόμη και της Ισπανίας, αλλά υψηλότερο από εκείνο της Γερμανίας και της Γαλλίας. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, όπως επίσης και της Αυστρίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών, κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Οι επενδυτές πληρώνουν τις χώρες αυτές για να τις… δανείσουν.

Σήμερα η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς είναι στο -0,63%, πολύ κοντά σε χαμηλά επτά μηνών. Οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων του ευρώ είναι σταθερές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή