Χρηματιστήριο: Με οδηγό τις τράπεζες η ανάκτηση των 620 μονάδων

Χρηματιστήριο: Με οδηγό τις τράπεζες η ανάκτηση των 620 μονάδων

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να «σπάσει» τη συσσώρευση των τελευταίων ημερών κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεχόμενο στηρίγματα από τον τραπεζικό κλάδο, ανέκτησε το τεχνικό όριο των 620 μονάδων. Παρ’ όλα αυτά, ο Γενικός Δείκτης έδειξε και πάλι «αδύναμος» για μια ισχυρή ανοδική κίνηση προς τις 650-670 μονάδες, αρκούμενος σε σπασμωδικά και περιορισμένου εύρους ξεσπάσματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,83% τερματίζοντας στις 623 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 615 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 624 μονάδες. Στα θετικά συγκαταλέγεται η ενδοσυνεδριακή αντιστροφή του κλίματος, με τους αγοραστές να «βγαίνουν» μπροστά, δίνοντας ένα προσωρινό τέλος στις καθοδικές πιέσεις. Στα αρνητικά ξεχώρισε εκ νέου ο χαμηλός τζίρος, ο οποίος δεν υπερέβη τα 31 εκατομμύρια ευρώ. με τον όγκο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 20 εκατομμύρια τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, από την πλευρά του, ενισχύθηκε κατά 0,89% και έκλεισε στις 1.470 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο -μετά από αρκετές ημέρες συσσώρευσης- να σημειώνει κέρδη άνω του 2%. Σημαντικό στήριγμα αποτέλεσε η μετοχή της Alpha Bank, η οποία εκτινάχθηκε στο +4,25%, ενώ ακολούθησαν η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (+2,75%) και της Eurobank (+1,40%). H μετοχή της Τρ. Πειραιώς, αντίθετα, υποχώρησε κατά 1,17% στο 1,0150 ευρώ.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έλαβε ώθηση από μια σειρά εισηγμένων, όπως η Viohalco (+2,52%), η ΔΕΗ (+2,35%), ο Ελλάκτωρ (+2,12%), ο ΟΛΠ (+1,72%) κ.α. Στον αντίποδα, η μετοχή της Fourlis διολίσθησε κατά 1,23% και της Motor Oil κατά 0,88%. Όσον αφορά τον ΟΠΑΠ, ο οποίος αύριο θα ανοίξει το βιβλίο των προσφορών για το ομολογιακό δάνειο των 200 εκατ. ευρώ, έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος (+0,37%).

Η εξήγηση της μη πειστικής ανόδου

H ελληνική αγορά, παρά τη σημερινή ανοδική κίνηση προς τις 625 μονάδες, παραμένει εγκλωβισμένη στην αβεβαιότητα, η οποία εδράζεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως τα ελληνοτουρκικά, η πανδημία του κορωνοϊού, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών κ.α. Δίχως την επίλυση των παραπάνω θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο ο Γενικός Δείκτης να «δει» τις 700 μονάδες, ξεκολλώντας από τη συσσώρευση των τελευταίων μηνών. «Για ακόμα μία φορά, με αφορμή την κίνηση των Τούρκων στο Καστελόριζο, η αγορά βρήκε αφορμή για μία γρήγορη διόρθωση κόβοντας τη φόρα στους αγοραστές» σχολιάζει χαρακτηριστικά η Fast Finance.

Πάντως, υπάρχουν και ορισμένες θετικές ειδήσεις, οι οποίες αν μη τι άλλο δίνουν τα κατάλληλα στηρίγματα στην αγορά, προκειμένου αυτή να μην θέσει σε κίνδυνο το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Ενδεικτική είναι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου του περασμένου Ιανουάριο, θέλοντας να αξιοποιήσει την εντυπωσιακή εκτίναξη στις τιμές των ομολόγων. Την ίδια ώρα, αρκετές εισηγμένες εντυπωσιάζουν με τις επιδόσεις τους, καταφέρνοντας να αντέξουν στην κρίση και να διασφαλίσουν τις προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή αναμένεται και η έκθεση της Standard & Poor’s για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει το «ΒΒ-» με σταθερό outlook, αποφεύγοντας μια ενδεχόμενη υποβάθμιση. Την ίδια ημέρα θα δημοσιευθεί και η έκθεση της DBRS, η οποία επίσης αναμένεται να διατηρήσει την Ελλάδα σε «ΒΒ Low» με σταθερό outlook.

Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, αισιοδοξία στις ΗΠΑ

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα παραμένει επιφυλακτικό, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να υπονομεύει την αγοραστική διάθεση των επενδυτών. Άλλωστε, ολοένα και περισσότερες χώρες υιοθετούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, θέτοντας σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη. Στον αντίποδα, οι τελευταίες πληροφορίες από τις ΗΠΑ κάνουν λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών, κάτι το οποίο καθιστά εφικτή μια συμφωνία για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσιάζουν οριακές μεταβολές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να βρίσκεται στο +0,05%, τον γερμανικό DAX στο -0,36% και τον βρετανικό FTSE 100 στο +0,43%. Κάπως καλύτερο είναι το κλίμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι προσδοκίας για άμεση συμφωνία επί του πακέτου στήριξης παρέχουν ώθηση στους δείκτες. Χαρακτηριστικά, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,82%, ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 0,85% και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατά 0,93%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή